Werken als Werkvoorbereider. Lees hier alles over deze functie

Wil je echt alles weten over de functie van werkvoorbereider? Dan is dit de ideale pagina voor jou. Op deze pagina over werkvoorbereider vind je het volgende:

  • ✔ Wat doet een werkvoorbereider nou eigenlijk?
  • ✔ De (deel)functies van een werkvoorbereider.
  • ✔ Het salaris van een werkvoorbereider
  • ✔ Vacatures voor werkvoorbereiders in de bouw
  • ✔ Veelgestelde vragen over de functie werkvoorbereider.

Wat doet een werkvoorbereider nou eigenlijk?

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor de coördinatie en voorbereiding van een project. Dit betekent dat deze professional alles rondom het bouw- en productieproces regelt, zodat alles ook soepel verloopt. In de bouw stijgt de vraag naar gedreven en kundige werkvoorbereiders. Er liggen dus genoeg kansen voor jou in deze branche! Benieuwd wat deze functie precies inhoudt en wat je verdient als werkvoorbereider (in de bouw)? Of wil je weten waarom jij je zou moeten laten omscholen tot volwaardig werkvoorbereider?

Dat en nog veel meer ontdek je op deze pagina over de werkvoorbereider!

✔ Vacatures werkvoorbereiders in de bouw in heel Nederland
✔ Vacatures en projecten bij uiteenlopende bouwbedrijven
✔ Wij kijken samen met jou naar de best passende rol

Werkvoorbereider bouw


Wat doet een werkvoorbereider?

Simpel gezegd: een werkvoorbereider zorgt ervoor dat een project van start kan. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, houdt een werkvoorbereider zich vooral bezig met het voortraject. Maar ook tijdens het project moet de controle worden gehouden.  Samen met de projectleider zorgt de werkvoorbereider ervoor dat het project op de rit blijft totdat de eindstreep is bereikt!

Het takenpakket van een werkvoorbereider:
De planning. Als planner maak je werkroosters, communiceer je met partners, zet je de juiste mensen op de juiste plaat en bepaal je de hoeveelheid materiaal die nodig is voor een project.
Calculeren. Als calculator maak je een berekening van de vereiste uren en materialen. Dit betekent dat je een inschatting kan maken van de benodigdheden en van hieruit een begroting opstelt.
Voorbereiden. Als werkvoorbereider zorg je dat het project van meet af aan zo soepel mogelijk verloopt. Vervolgens hou je de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zodat je direct kan bijsturen wanneer nodig.
Werktekeningen maken. Als technisch tekenaar zorg je voor de noodzakelijke tekeningen voor het desbetreffende project. Je voorziet de tekeningen nauwkeurig van de juiste maten en details, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten.

Wil je meer de diepte in wat betreft de verschillende deelfuncties van een werkvoorbereider? Lees dan vooral verder! In het volgende hoofdstuk lees je alles over de functie werkvoorbereider en de verschillende disciplines die daarbij horen.   

Het takenpakket van een werkvoorbereider is groot en tegelijkertijd veelzijdig. Daarnaast zie je dat de exacte werkzaamheden van jou als werkvoorbereider per branche of bedrijf kunnen verschillen. Zo bestaat de één zijn dag voornamelijk uit het calculeren van benodigde materialen en uren, terwijl de andere werkvoorbereider zich veelal bezighoudt met werkroosters maken en communicatie met partners.

Toen de functie van Richard Vos na zes jaar ophield te
bestaan, hield hij zijn hart vast. In de sector
aardbevingsschade, waarin hij actief was, veranderde
het werk en was er aan zijn functie minder behoefte.
“En met mijn 49 jaar, ben ik ook niet meer de jongste”,
geeft Richard aan. Hij was dan ook verrast hoe snel
via Bouwselect een nieuwe baan kreeg.

Lees hier het hele verhaal van werkvoorbereider Richard!

Functie werkvoorbereider

Werkvoorbereider

Stelling: Als werkvoorbereider doe je vrijwel iedere dag hetzelfde.

Dit is natuurlijk een misvatting!

Het takenpakket van een werkvoorbereider is divers en uitdagend. Bovendien is het vaak afhankelijk van de branche en de grootte van een bedrijf. Zo wordt de functie van een
werkvoorbereider in grote bedrijven meestal onderverdeeld in 3 verschillende deelfuncties:

  1. Calculator Werkvoorbereider
  2. Planner Werkvoorbereider
  3. Tekenaar Werkvoorbereider


Bij kleinere bedrijven is de werkvoorbereider vrijwel altijd een allrounder die de verantwoordelijkheid draagt over meerdere taken. Dit type werkvoorbereider is zo’n beetje betrokken bij alle facetten van het proces.
Om je per deelfunctie een beeld te geven van de taken en verantwoordelijkheden, geven we je hieronder een uitgebreide functieomschrijving per discipline.

Jouw dag als calculator werkvoorbereider

Als calculator werkvoorbereider ben je de man (of vrouw) van de cijfers. Je maakt nauwgezet berekeningen van de benodigde materialen. Daarnaast calculeer je de uren in voor projecten. Ook heb je oog voor waar kan worden bespaard en ben je in staat om nacalculaties te maken. Al die berekeningen maak je op basis van:

  • ✔ prijsgegevens
  • ✔ tekeningen
  • ✔ verzamelde informatie (project)

Zodra de berekeningen klaar zijn, maak je de totale projectbegroting op.

De 3 belangrijkste taken van een calculator:

Materialen en hoeveelheden berekenen.
De eerste stap die een Calculator Werkvoorbereider zet, is het verzamelen van projectgegevens. Denk hierbij aan bestek, een voorlopig en definitief ontwerp, bestektekeningen. Zodra de werkvoorbereider alle informatie heeft verzameld, kan er bepaald worden welke materialen nodig zijn, de hoeveelheden en de gewenste kostprijs. Taken omvatten:

  • ✔ Juistheid van alle gegevens controleren.
  • ✔ Bestuderen van tekeningen, ontwerpen, bestekken.
  • ✔ Communicatie met leveranciers en onderaannemers.
  • ✔ Kostprijs berekenen op basis van materialen en benodigde hoeveelheid.


Offertes behandelen.

Allereerst bepaal je als Calculator waar allemaal een offerte voor aangevraagd moet worden bij leveranciers en onderaannemers. Wanneer de offertes binnenstromen, is het zaak om deze met elkaar te vergelijken (spiegelen). Taken:

  • ✔ Rangschikken van ontvangen offertes.
  • ✔ Controleren op juistheid en volledigheid.
  • ✔ Vergelijken van verschillende offertes.
  • ✔ Overleg met leveranciers en onderaannemers.


Begrotingen opstellen.

Je hebt alle projectgegevens verzameld en gecontroleerd op juistheid. Nu is het jouw taak als Calculator Werkvoorbereider om de allesomvattende begroting op te stellen. Uit deze zogenoemde moederbegroting kunnen weer meerdere begrotingen ontstaan. Taken rondom de begroting opstellen:

  • ✔ Samenstellen van moederbegroting.
  • ✔ Nauwkeurige onderbouwing van geformuleerde prijzen.

Planner werkvoorbereider

Zoals de naam al verklapt is de hoofdtaak van een planner werkvoorbereider de projectplanning verzorgen. Je zet de lijnen uit en zorgt dat deze niet in de knoop raken. De volgende concrete taken voert een planner werkvoorbereider regelmatig uit:

Het maken van werkroosters.
Roostertechnisch de juiste personen op de juiste plaats inplannen. Dit om zo veel mogelijk duidelijkheid te creëren.

Het inkopen van benodigdheden.
Zonder de juiste materialen en specialisten komt een project niet van de grond. Daarom is het inkopen van de benodigdheden het halve werk!

Communicatie met partners en collega’s.
De communicatieve spil zijn tussen klant, projectleider en andere partijen. Absolute duidelijkheid is namelijk een must.

Voorbereiden en coördineren.
De wegwijzer die het project naar de eindstreep leidt.

 Bouwkundig tekenaar (werkvoorbereider)

De functie van werkvoorbereider

Stelling: Een bouwkundig tekenaar doet eentonig en saai werk

Zeker niet!

Er komen nogal wat leuke uitdagingen kijken bij deze deelfunctie van de werkvoorbereider. Lees daarom vooral verder over de veelzijdigheid van het beroep bouwkundig tekenaar.

Een werkvoorbereider is vaak ook een bouwkundig of technisch tekenaar. Op dagelijkse basis tekent deze specialist gebouwen en constructies op nauwgezet schaalniveau. De technische tekeningen die jij fabriceert worden vervolgens op de werkplaats tot leven gewekt. Een mooie verantwoordelijkheid dus. Ook komt het voor dat je tekeningen van machines of installaties moet maken. Om dit nauwkeurig te doen, maak je gebruik van programma’s zoals:

1. REVIT
2. AutoCAD
3. Inventor

De technisch tekenaar vormt met zijn tekenvaardigheden dus een belangrijke spil in het bouwtraject.

Salaris van een werkvoorbereider in de bouw

Wat is het salaris van een werkvoorbereider in de bouw?
Bron: https://www.werkzoeken.nl/

Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider in de bouw ligt in Nederland zo rond de € 3.530 bruto per maand. Wat je als werkvoorbereider verdient is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn de 5 belangrijkste:

  • ✔ Opleidingsniveau
  • ✔ Provincie en/of stad
  • ✔ Carrièreniveau (junior, medior, senior)
  • ✔ Dienstverband (freelance, detachering, vast contract)
  • ✔ Het desbetreffende bedrijf


Als je over de nodige werkervaring beschikt en alle relevante vaardigheden goed onder de knie hebt, dan kan je salaris flink oplopen tot ongeveer € 4.060 bruto per maand.

Werkvoorbereider in de bouw

Voordat je aan een bouwproject begint, moet er veel voorbereid worden. Als werkvoorbereider in de bouw heb je tijdens dit voortraject een grote verantwoordelijkheid. Jij zet de boel in de steigers zodat er op een stevig fundament kan worden gebouwd. De volgende concrete taken voer je uit als werkvoorbereider in de bouw:

  • ✔ Voortraject/voorbereiding. Als werkvoorbereider in de bouw zorg je voor de planning van het project.Ook bepaal je welke specialisten en materialen op de bouwplaats moeten zijn.
  • ✔ Controle tijdens project. Zodra de bouw van start gaat, is het aan jou om de voortgang in de gaten te houden. Dit betekent dat je de kwaliteit bewaakt, afwijkingen signaleert tijdens het bouwproject en vervolgens komt met passende oplossingen.
  • ✔ Evaluatie. Samen met de projectleider en/of uitvoerder bespreek je als werkvoorbereider de gebeurtenissen, zodat er een duidelijke (eind)beoordeling gemaakt kan worden van het project.

Een uitdagende verantwoordelijkheid dus. Je zit eigenlijk nooit stil en bent een belangrijke spil in het laten slagen van een project.

Opleiding tot werkvoorbereider

Wil jij je laten omscholen tot een werkvoorbereider? Of wil je verifiëren of je de juiste papieren voor deze functie op zak hebt? Dan ben je hier op de juiste plek! Als werkvoorbereider heb je minimaal een mbo-diploma richting Bouw/Infra nodig. Bij grotere, complexe projecten kan een afgeronde HBO Civiele Techniek- of Bouwkunde opleiding een vereiste zijn.

Benodigde vaardigheden
Als je een dergelijk diploma op zak hebt ben je al een heel eind. Toch komen er ook een aantal vaardigheden om de hoek kijken die je niet standaard uit de schoolbanken meeneemt.
Hier een aantal van die essentiële vaardigheden:

  • ✔ Je bent een goede planner
  • ✔ Je kan uitstekend organiseren
  • ✔Je beheerst communicatieve soft skills
  • ✔ Je bent besluitvaardig en duidelijk
  • ✔ Je bent een meester in het onderhandelen

Als werkvoorbereider ben je in staat om zowel grote bouwprojecten als kleinere wisselende opdrachten te managen. Het vergt dus enige flexibiliteit. Aan vraag naar werkvoorbereiders in de bouw geen tekort. Het is een veelgevraagde en relevante functie, omdat werkvoorbereiders een onmisbare schakel zijn gedurende het projectverloop. Zonder overzicht en orde geen vooruitgang!

Vacatures voor werkvoorbereider in de bouw

Wij hebben een ruim aantal vacatures openstaan voor de functie werkvoorbereider in de bouw. Zie jij jezelf al voor vast of op projectbasis werken als werkvoorbereider? Hieronder vind je de actuele vacatures als werkvoorbereider.

Werkvoorbereider Groningen
Werkvoorbereider Friesland
Werkvoorbereider Drenthe
Werkvoorbereider Overijssel
Werkvoorbereider Utrecht
Werkvoorbereider Gelderland
Werkvoorbereider Noord-Holland

Veelgestelde vragen over werkvoorbereider

Onderstaand hebben we een aantal veelgestelde vragen rondom de functie werkvoorbereider verzameld. Heb jij vragen of interesse in een baan als werkvoorbereider? Neem gerust contact op.

Wat doet een werkvoorbereider?
Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat een project van start kan. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, houdt een werkvoorbereider zich vooral bezig met het voortraject. Maar ook tijdens het project moet de controle worden gehouden. Samen met de projectleider zorgt de werkvoorbereider ervoor dat het project op de rit blijft totdat de eindstreep is bereikt!

Wat verdient een werkvoorbereider in de bouw?
Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider in de bouw ligt in Nederland zo rond de € 3.530 bruto per maand. En als je over de nodige werkervaring beschikt en alle relevante vaardigheden goed onder de knie hebt, dan kan dit salaris flink oplopen tot ongeveer € 4.060 bruto per maand.

Deze cijfers zijn gebaseerd op een werkvoorbereider die 40 uur per week werkt.

Waar moet een werkvoorbereider aan voldoen?
Als werkvoorbereider in de bouw heb je minimaal een mbo-diploma richting Bouw/Infra nodig. Bij grotere, complexe projecten kan een afgeronde HBO Civiele Techniek- of Bouwkunde opleiding een vereiste zijn.

Daarnaast moet je in staat zijn om zowel grote bouwprojecten als kleinere wisselende opdrachten te kunnen managen. Het vergt dus flexibiliteit.