Bouwselect - Sollicitatietips
2 apr
Blog

4 sollicitatietips die je niet wilt missen

Door Dennis Pettinga

Een sollicitatiegesprek; de meeste mensen krijgen er meerdere keren in hun leven mee te maken. Maar hoe ga je sterk voorbereid naar binnen en verlaat je uiteindelijk het sollicitatiegesprek met een goed gevoel? Wij delen graag een aantal sollicitatietips met je.

Haak niet af als je niet aan alle eisen voldoet

Het kan voorkomen dat er een bepaalde functie-eis wordt genoemd die niet aansluit op jouw kennis. Haak niet af, maar praat erover met je toekomstige werkgever. Wellicht heb je vergelijkbare kennis, waardoor je het werk al snel op zou kunnen pakken. 

Wees vindbaar – gebruik social media

Vandaag de dag kom je er niet meer onderuit om online aanwezig te zijn. Je toekomstige collega’s en vooral werkgevers zoeken je online op om meer over je te weten te komen. Zorg er daarom voor dat je vindbaar bent, dat je social profielen up-to-date zijn en dat je professioneel overkomt. Een aantal tips hiervoor zijn:

  • Zorg voor een goed LinkedIn profiel met een professionele foto. Geen kiekje van de jaarlijkse familiedag, maar een zakelijk portret.
  • Alleen maar feestende foto’s geven niet bepaald een goede indruk. Natuurlijk mag je best laten zien dat je een gezelligheidsdier bent, maar er zijn grenzen. Verwijder de extreme foto’s en zorg voor representatieve beelden.
  • Laat zien dat je met je vak bezig bent: reageer of verwijs naar interessante en relevante artikelen en laat zien dat je bij een training, workshop, event of cursus bent geweest.

Punten scoren door een goede voorbereiding

Het klinkt cliché, maar een goede voorbereiding bepaalt jouw hele sollicitatiegesprek. Het komt namelijk te vaak voor dat de tijd, locatie en naam van degene met wie je het gesprek hebt, worden vergeten. En dat komt natuurlijk niet al te professioneel over.

Punten scoren? Dat doe je door je goed te verdiepen in de organisatie. Zorg ervoor dat je hun website, social media en de rest van het internet afspeurt naar specifieke feiten over het bedrijf. Denk hierbij aan de geschiedenis, concurrenten en producten/diensten. Daarnaast is het ook raadzaam om te kijken naar trends en ontwikkelingen in de branche en de manier waarop de organisatie daarmee omgaat. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en op de hoogte bent.

De meest gestelde vragen

Dat er tijdens een sollicitatiegesprek vragen aan je worden gesteld is bekend. Een gesprek komt van twee kanten, dus bedenk vooraf vast wat je zelf wilt weten en schrijf dit op. Het stellen van vragen laat zien dat je geïnteresseerd bent! Natuurlijk worden er ook een hoop vragen jouw kant op gekaatst. Vragen over jouw sterke en zwakke punten staan altijd in de top 10 meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Andere veelgestelde vragen zijn:

  • Wat weet je al over onze organisatie?
  • Wat onderscheidt jou van anderen?
  • Waarom wil je bij onze organisatie werken?

Zorg ervoor dat je je dus voorbereid op dit soort vragen, zodat je een goede indruk achterlaat.

Toch lastig om zelf op zoek te gaan naar de perfecte baan? Geen nood. Bouwselect bemiddelt in banen in het hoger segment in de sectoren bouw, civiel en cultuurtechniek. Wij kijken graag samen naar de baan die het beste bij jou past.  

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!