Uitvoerder in de bouw.
Ben je nieuwsgierig wat een carrière in de bouw met zich meebrengt en wil je meer te weten komen over wat een uitvoerder precies doet? Of ben je een opdrachtgever die zich afvraagt wat de rol van een uitvoerder is in uw bouwproject?
Welke vragen je ook hebt over de uitvoerder in de bouw; wij beantwoorden ze voor je In deze uitgebreide gids over de uitvoerder in de bouw, gaan we je precies uitleggen.
- wat een uitvoerder doet;
- welke vaardigheden je als uitvoerder nodig hebt;
- welke factoren van invloed zijn op het succes van een bouwproject.
Of je nou een ervaren bouwprofessional bent of gewoon nieuwsgierig bent naar deze belangrijke rol in de bouwsector: deze gids geeft je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over de uitvoerder in de bouw!
Wat doet een uitvoerder
Als uitvoerder draag je verantwoordelijkheid voor het coördineren en begeleiden van projecten (in de bouw). Je zorgt er dus echt voor dat alles volgens plan verloopt en de werkzaamheden naadloos worden uitgevoerd.
Dit doe je door :
- De kwaliteit van het werk te controleren.
- Zorg dragen voor een milieubewuste en veilige werkwijze.
- Goed te communiceren met betrokken partijen zoals opdrachtgevers en uitvoerende teams
- Updates te geven over het project (voortgang, uitdagingen, kansen) naar alle belanghebbenden.
Ook ben je als uitvoerder in de bouw verantwoordelijk voor het budgetplan. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat het project binnen de gestelde financiële grenzen blijft.
Zie de uitvoerder als spil in het bouwproces, die regelt dat alles op rolletjes loopt.
Vacatures uitvoerder
Bij Bouwselect hebben we veel beschikbare vacatures voor uitvoerders in de bouw- en infrastructuur. Ben jij op zoek naar een baan als uitvoerder? Of ben je juist geïnteresseerd in een van de andere uitdagende functies binnen de bouw en infra?
Wij hebben uitvoerder vacatures in onder andere Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Maar met name in regio Amsterdam en binnen Noord-Holland zijn er veel beschikbare functies als uitvoerder. Als je jouw droombaan tussen al deze vacatures niet kunt vinden, laat dan gerust je gegevens achter zodat wij voor jou op zoek kunnen gaan naar een passende functie!
-
(Assistent)-Uitvoerder – Regio Gelderland
-
Allround Uitvoerder – Regio Drenthe
-
Allround Uitvoerder – Regio Drenthe
-
Assistent uitvoerder – Regio Noord-Holland
-
Senior Uitvoerder – Regio Gelderland
-
Senior Uitvoerder – Regio Gelderland
-
Uitvoerder met ruime ervaring – Regio Gelderland
-
Uitvoerder Utiliteitsbouw – Regio Overijssel
-
Assistent Uitvoerder – Regio Gelderland
-
Uitvoerder met ruime ervaring – Regio Gelderland
Baankansen uitvoerder
Als uitvoerder (in de bouw) zijn de baankansen goed te noemen. Dit komt door het tekort aan vakmensen in de bouwsector van Nederland.
Het tekort aan vakmensen wordt daarnaast versterkt door het toenemende aantal bouwprojecten. Er is momenteel veel vraag naar uitvoerders met ervaring en een goede opleiding die aansluit op het werken als uitvoerder. Een opleiding op MBO-4 of HBO-niveau in de richting van Bouwkunde is vaak vereist om als uitvoerder aan de slag te gaan.
Met de juiste opleiding en werkervaring kun je doorgroeien naar een hogere of gerelateerde functie binnen de bouwsector, zoals projectleider of bedrijfsleider.
Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om als zzp uitvoerder aan de slag te gaan. In dat geval werk je als freelancer of als eigenaar van een eigen bouwbedrijf.
Belangrijk om te weten is dat er in de bouwsector vaak sprake is van pieken en dalen in het aantal projecten. Dit kan het waardoor het lastig maken om als zelfstandig uitvoerder voldoende werk te vinden voor een langere periode.
Conclusie: de baankansen voor uitvoerders in de bouw zijn momenteel goed te noemen, vanwege het tekort aan vakmensen in de sector en de vele bouwprojecten die moeten worden uitgevoerd.
Opleiding uitvoerder
Zie jij jezelf al werken als uitvoerder in de bouw? Dan is het van belang om te weten welke opleidingen je kunt volgen om deze leuke functie te bemachtigen.
Er zijn verschillende opleidingen op zowel MBO- als HBO-niveau die je kunnen voorbereiden op deze leuke functie. Om je een overzicht te geven van de studies, hebben we de belangrijkste opleidingen voor je op een rijtje gezet in onderstaande tabel.
Er zijn dus verschillende wegen die naar de functie van uitvoerder in de bouw leiden. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Wil je meer weten over de verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen om uitvoerder te worden? Lees dan onze blog over opleidingen als uitvoerder in de bouw en ontdek welke opleiding het beste bij jou past!
ZZP uitvoerder
Werken als zzp uitvoerder in de bouw kan zowel uitdagend als financieel aantrekkelijk zijn.
Om je een duidelijk beeld te geven van het werken als zelfstandige uitvoerder (in de bouw), hebben we hieronder de belangrijkste 4 zaken op een rijtje gezet:
- Eigen projecten binnenhalen. Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het vinden van je eigen werk en het onderhouden van relaties met klanten en leveranciers.
- Administratie regelen. Het is belangrijk om je administratie goed op orde te hebben, zoals het bijhouden van je financiën en het indienen van belastingaangiftes.
- Kennis en vaardigheden ontwikkelen. Het is belangrijk om te investeren in je eigen kennis en vaardigheden om je concurrentiepositie te verbeteren en nieuwe opdrachten te krijgen.
- Pensioen en verzekeringen. Aan de andere kant moet je ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen pensioenopbouw en verzekeringen, omdat je als zzp’er niet automatisch recht hebt op sociale zekerheid.
Werken als zzp uitvoerder is financieel aantrekkelijk, maar het is wel belangrijk om op de op de hoogte te zijn van de verantwoordelijkheden.
Het vereist namelijk een goede planning, sterke communicatieve vaardigheden en een flexibele instelling.
Werken in loondienst of werken als zzp uitvoerder
In de tabel hieronder hebben we de verschillen tussen werken in loondienst als uitvoerder en als zzp uitvoerder voor je in kaart gebracht.
Soorten uitvoerders
Er zijn verschillende soorten uitvoerders in de bouwsector. Afhankelijk van het type bouwproject en de specifieke vereisten van het project.
Hieronder staan de 6 meest voorkomende soorten uitvoerders:
1. Bouwkundig uitvoerder: Dit is de meest voorkomende vorm van uitvoerder. Dit type uitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoering van het bouwproces op de bouwplaats. Hij of zij houdt toezicht op de bouwplaats en zorgt voor de coördinatie van de werkzaamheden van het bouwteam.
2. Elektrotechnisch uitvoerder: Dit type uitvoerder is verantwoordelijk voor het aansturen van de installatie van elektrotechnische systemen op de bouwplaats. Denk aan: verlichting, alarmsystemen en klimaatbeheersing.3. Werktuigbouwkundig uitvoerder: De werktuigbouwkundig uitvoerder is verantwoordelijk voor het aansturen van de installatie van werktuigbouwkundige systemen op de bouwplaats.
4. Civieltechnisch uitvoerder: Deze uitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoering van civiele bouwprojecten, zoals bruggen, wegen en waterbouwkundige werken.
5. Interieur uitvoerder: De zogenoemde interieur uitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoering van interieurprojecten, zoals de afwerking van wanden en plafonds, de installatie van vloeren en de plaatsing van meubilair.
6. Groenvoorziening uitvoerder: De GWW uitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoering van groenvoorziening projecten, zoals de aanleg van tuinen en parken.
Dit zijn dus de meest voorkomende type uitvoerders in de bouwsector. Afhankelijk van het project en de specifieke vereisten kunnen er nog meer soorten uitvoerders zijn.
Veelgestelde vragen over uitvoerders in de bouw
Benieuwd welke vragen wij vaak krijgen over het werken als uitvoerder in de bouw? Hieronder hebben we de 5 populairste vragen voor je op een rijtje gezet:
1. Wat zijn de taken van een uitvoerder in de bouwsector?
De uitvoerder speelt een belangrijke rol bij het bouwproces door toezicht te houden op de dagelijkse activiteiten op de bouwplaats en te zorgen dat deze volgens afspraak verlopen.
Daarnaast fungeert de uitvoerder als de schakel tussen de opdrachtgever, de projectleider en de bouwvakkers op de bouwplaats.
2. Welke vaardigheden zijn nodig om als uitvoerder te werken?
Goede communicatie-, leiderschaps-, organisatie- en planningsvaardigheden zijn belangrijk voor een uitvoerder.
3. Hoe word ik uitvoerder in de bouwsector? Welke opleidingen of cursussen zijn nodig?
Een opleiding op mbo- of hbo-niveau in de bouwsector en/of relevante werkervaring zijn vaak vereist voor het werken als uitvoerder. Lees hier meer over opleidingen om uitvoerder te worden
4. Wat is het salaris van een uitvoerder in de bouwsector?
Het salaris van een uitvoerder is van meerdere factoren afhankelijk zoals: ervaring, verantwoordelijkheden en het type bouwproject waarbij wordt gewerkt.
5. Wat zijn de veiligheidsvoorschriften en regels waar een uitvoerder rekening mee moet houden op de bouwplaats?
Een uitvoerder moet rekening houden met de geldende wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, zoals de Arbowet.