Uitvoerder in de bouw
16 jul
Blog

Alles over de functie van uitvoerder in de bouw en hoe deze is veranderd

Door Dennis Pettinga

De functie van uitvoerder in de bouw is, net als vele andere bouwgerelateerde banen, de afgelopen jaren veranderd. Wij namen de functie onder de loep en spraken erover met Richard Lageman, die via Bouwprofs werkt als hoofduitvoerder.

Functieomschrijving van een uitvoerder in de bouw

Een uitvoerder is iemand die bij een bouwproject de leiding heeft over het productieproces en de organisatie hiervan. Afhankelijk van de grootte van het project heeft een uitvoerder een bouwplaatsmanager of projectleider boven zich. Het samenwerken met opdrachtgevers, architecten, werkvoorbereiders (planners, calculators en tekenaars) en andere specialisten in de bouw is essentieel binnen deze functie. Een aantal voorbeelden van werkzaamheden die worden gedaan door een uitvoerder in de bouw zijn:

 • Leidinggeven aan uitvoerend personeel;
 • Kwaliteit bewaken en planning op de bouwplaats;
 • Vragen beantwoorden als aanspreekpunt op de bouwplaats;
 • Contact houden met betrokken partijen;
 • Berekenen en bestellen van de benodigde materialen;
 • Bijhouden van werknemersadministratie;
 • Toezicht houden op regelgeving op gebied van ARBO en veiligheid.

Veranderingen in de functie van uitvoerder

Dat de techniek en ontwikkelingen binnen de bouw steeds sneller en ingrijpender zijn is geen nieuws meer. Richard Lageman, bemiddeld door ons als uitvoerder in de bouw, sprak met ons over andere ontwikkelingen die volgens hem bepalend zijn voor de werkzaamheden in het vak.

Steeds grotere projecten in de bouw

Richard: De gebouwen en opdrachten worden tegenwoordig steeds ingewikkelder. Door het tekort aan bijvoorbeeld woningen moeten opdrachten nog sneller klaar dan voorheen. Tijdsdruk speelt dus een grote rol. Ook 3D-modellering en BIM blijken door de omvang en complexiteit van deze projecten onmisbaar. Het is hierdoor mogelijk om steeds sneller en preciezer te werken”.

In de bouw werken tegenwoordig steeds meer bedrijven aan één project. Doordat de grootte van projecten toeneemt, neemt ook het aantal betrokken partijen toe. Richard: “Niet alleen bouwkundig en installatietechniek, maar bijvoorbeeld ook derden komt om de hoek kijken. Dit groot aantal externe partijen vergt extra coördinatie, waardoor goede communicatie wederom essentieel is. De verantwoordelijkheid van werkvoorbereiders wordt hierdoor ook groter en groter”. 

Door meer buitenlandse werknemers verandert de rol van uitvoerder

Een andere opvallende ontwikkeling volgens Richard is het aantal buitenlandse werknemers in de bouw dat de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Dit bevestigt een publicatie van EIB, waarin naar voren komt dat het aantal buitenlandse arbeidskrachten in de bouw is gestegen naar ruim 40.000 werknemers. Het betreft een stijging van 20% tussen 2015 en 2017. Dit laat zien dat één op de vijf vaklieden in de bouw, die in 2017 werkzaam was, uit het buitenland komt. Richard: ”Door de diverse culturen op een werkplaats is en blijft communicatie essentieel. Het realiseren van een sterke samenwerking tussen vaklieden onderling, veiligheid op de bouwplaats en efficiënte manieren van werken, zijn daarom onderwerpen waar een uitvoerder zich mee bezighoudt”. 

Salaris uitvoerder bouw

Bij het bovenstaande takenpakket en deze verantwoordelijkheden hoort een passend salaris. Het salaris van een uitvoerder in de bouw is erg uiteenlopend. Uiteraard hangt dit salaris af van de jaren ervaring en leeftijd. Daarin groeit het salaris mee. De mogelijkheden om te groeien met salaris zijn verhogingen in de bouw CAO, promoties of de stap maken naar een andere werkgever te gaan. Gemiddeld gezien kan een uitvoerder rekenen op zo’n €2500,- tot €4500,- bruto per maand.

Uitvoerder bouw opleiding

De volgende mbo-opleidingen komen in aanmerking als je uitvoerder wilt worden:

 • (Allround) Uitvoerder
 • Uitvoerder Bouw en Infra
 • Uitvoerder B&U (Burgerlijke bouw en Utiliteitsbouw)
 • Kaderfunctionaris Uitvoering Bouw en Infra
 • Middenkaderfunctionaris Afbouw en Onderhoud

Naast het volgen van een specifieke opleiding is het tevens relevant en interessant om dit tijdens een dienstverband op te pakken. Bouwselect staat open om kandidaten een werk/leerplek en aanvullende cursussen aan te bieden. 

Vacatures uitvoerder in de bouw

Zoek je een vacature als uitvoerder in de bouw? Bouwselect heeft doorlopend nieuwe bouw vacatures. Geïnteresseerd in het werken in de bouw? Stuur ons dan je CV door. Wanneer jouw gewenste functie er niet bij staat, kun je je gegevens bij ons achterlaten. Wij zoeken dan voor jou de meest passende functie.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!