Revit Tekenaar

Wat doet een Revit Tekenaar precies?

Ontdek de rol van deze professional in de bouw!

Als je een passie hebt voor technisch tekenen en de bouwwereld interessant vindt, dan is de rol van een Revit Tekenaar wellicht iets voor jou!

Bij Bouwselect.nl willen we je graag laten zien wat deze veelzijdige en technische functie inhoudt en hoe je een specialist kunt worden binnen dit vakgebied.

Benieuwd naar de functie Revit Tekenaar? Lees dan direct verder, zodat jij straks precies weet of een carrière als technisch tekenaar bij je past!

Wat is een Revit Tekenaar?

Het salaris van een constructeur in de bouw kan variëren afhankelijk van factoren zoals

Een Revit tekenaar is een technisch tekenaar die zich specialiseert in het gebruik van de geavanceerde software Revit, ontwikkeld door Autodesk.

Deze software wordt ingezet binnen zowel de bouwsector als de installatietechniek. Hieronder vind je de 3 populairste software programma’s per specialisme:

  • Revit Architecture voor bouwkundige tekeningen
  • Revit MEP voor installatietechniek Revit MEP wordt toegepast
  • Revit Structure voor constructeurs

Wat is BIM?

Binnen de wereld van een Revit Tekenaar speelt BIM (Building Information Model) een belangrijke rol. Dit geavanceerde systeem fungeert als een digitaal ecosysteem waarin alle relevante gegevens voor een bouwproject samenkomen.

Dit systeem omvat:

  • tekeningen 
  • constructieberekeningen
  • kostenramingen

Met BIM wordt informatie gecentraliseerd en gedeeld tussen betrokken partijen, waaronder aannemers, architectenbureaus en installateurs.

Het resultaat is een gedetailleerd 3D-model dat veel informatie bevat over de verschillende bouwelementen, isolatiewaarden en wandstructuren.

Nu je geïntroduceerd bent met het Building Information Model, is het natuurlijk interessant hoe een Revit tekenaar hiermee werkt en wat de verantwoordelijkheden zijn van deze professional.

Dit lees je allemaal in het volgende hoofdstuk!

Verantwoordelijkheden Revit Tekenaar

Een Revit Tekenaar is de spil in het teken- en ontwerpproces. Als zogenoemde technisch tekenaar is je voornaamste taak het creëren van nauwkeurige tekeningen en modellen binnen het Revit-systeem.

Je bent een technisch expert op het gebied van Revit. Dit betekent dat je een cruciale rol speelt in het soepel functioneren van de software en het verstrekken van advies over software- en hardware-updates.

Andere werkzaamheden zijn:

1)  het controleren van tekenwerk
2) het selecteren van onderdelen en componenten
3) het modelleren van nieuwe producten binnen BIM
4) het documenteren van installaties en componenten in het model

Hoe word je een Revit Tekenaar?

Om een Revit tekenaar te worden, is naast een technische achtergrond, specialistische kennis van het Revit-programma vereist. Hoewel het lijkt op AutoCAD is Revit complexer en vereist het een gerichte opleiding.

Het pad naar het worden van een bekwame Revit Tekenaar begint dus met een sterke basis en een gerichte opleiding.

Hieronder 5 stappen om je te ontwikkelen tot een technisch tekenaar:

Stap 1: Start met een solide technische achtergrond. Een opleiding in bouwkunde, technische installaties of een vergelijkbaar vakgebied legt de basis voor begrip van de industrie en het vakgebied.

Stap 2: Leer de fundamenten van Revit. Hoewel Revit enige gelijkenis vertoont met andere tekenprogramma’s, heeft het unieke functies en mogelijkheden die je moet begrijpen. 

Stap 3: Doe praktische ervaring op. Zodra je de basis van Revit begrijpt, ga je aan de slag met echte projecten. Dit helpt je niet alleen vertrouwd te raken met het programma, maar ook met de uitdagingen en complexiteiten van het ontwerpproces.

Stap 4: Overweeg gevorderde trainingen te volgen. Om je expertise naar een hoger niveau te tillen, is het raadzaam om gevorderde trainingen en certificeringen in Revit te volgen.

Autodesk biedt officiële certificeringen aan die je kennis en vaardigheden valideren. Deze certificeringen kunnen je CV een aanzienlijke boost geven.
Stap 5:Bouw een portfolio op.  Naarmate je meer ervaring opdoet, bouw je een indrukwekkend portfolio op van je gerealiseerde projecten. Dit portfolio dient als tastbaar bewijs van je vaardigheden en kan van onschatbare waarde zijn bij het solliciteren naar Revit Tekenaar functies.

Salaris Revit Tekenaar

De vraag naar gekwalificeerde Revit Tekenaars is hoog. Dit betekent dat het salaris voor deze specialisten ook verdienstelijk is.

Een startende Revit tekenaar kan rekenen op een gemiddeld bruto maandsalaris van € 2.500, terwijl ervaren tekenaars tot wel € 4.500 bruto  kunnen verdienen.

Bovendien biedt de functie vaak aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen en ADV-dagen volgens de UTA CAO.

Lees meer over het salaris van een Revit tekenaar.

Revit Tekenaar Vacatures bij Bouwselect.nl

Ben je klaar om je carrière een nieuwe start te geven als Revit Tekenaar? Bij Bouwselect.nl hebben we meerdere vacatures voor Revit tekenaars openstaan.

Bekijk vacatures Revit tekenaar

Ook als je momenteel geen interessante vacature ziet op onze website, staan we klaar om je te ondersteunen. Met ons uitgebreide netwerk en directe toegang tot topwerkgevers in de bouw-, infra- en industriebranche, kunnen we je CV in de schijnwerpers zetten en je helpen je droombaan te vinden.

Aarzel niet, stuur vandaag nog je sollicitatie!