Voorbereiden Sollicitatie
26 jul
Blog

Bereid je voor op een sollicitatiegesprek in 5 stappen

Door Dennis Pettinga

Je hebt je CV opgestuurd, je profiel blijkt aan te sluiten op een functie of opdracht en je detacheringsbureau draagt je voor bij een opdrachtgever. En dan… word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een gesprek waarin je jezelf natuurlijk optimaal wilt presenteren. Hoe doe je dat? En hoe voorkom je dat de vragen die jij hebt over de baan of werkgever onbeantwoord blijven? Volg dit stappenplan voor een gedegen voorbereiding.

 1. Verdiep je in het bedrijf
  Vorm een goed beeld van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Bekijk de website en doe informatie op over de branche en de actuele ontwikkelingen. Je recruiter kan je hier natuurlijk ook alles over vertellen, want die kent het bedrijf als geen ander.
 2. Ken je eigen kwaliteiten.
  Waar ben jij goed in? Wat onderscheidt je van eventuele andere sollicitanten? Het is goed om je eigen competenties te kennen en te kunnen uitleggen. Draag voorbeelden uit de praktijk aan die jouw kwaliteiten onderbouwen.
 3. Zet op een rij waarom deze functie bij je past
  Heb je ervaring in soortgelijke functies? Sluit jouw opleiding aan op het werk? Of misschien heb je wel aanvullende cursussen gedaan die in deze baan van pas komen? Als je van tevoren een lijst hebt gemaakt van waarom de functie en jij een goede match zijn, weet je in het gesprek precies wat je moet vertellen.
 4. Stel vragen!
  Elke opdrachtgever is op zoek naar werknemers die geïnteresseerd zijn in het bedrijf. Bedenk daarom van tevoren een paar vragen die duidelijk maken dat jij niet zomaar op zoek bent naar werk, maar dat je echt graag dáár aan de slag wilt. Als de werkgever over het bedrijf vertelt, laat je enthousiasme dan blijken. Vergeet ook niet om de vragen te stellen die voor jouzelf belangrijk zijn. Uiteindelijk ontstaat een perfecte match pas als opdrachtgever én werknemer het met elkaar zien zitten.
 5. Bereid het gesprek voor met je detacheringsbureau
  Eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal: spreek de sollicitatie van tevoren goed door met je recruiter. Die kent de opdrachtgever als geen ander en weet precies waar het bedrijf naar op zoek is. Hij kan je dan ook het beste vertellen waar je op moet letten.

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken bij je sollicitatie? De accountspecialisten van Bouwselect nemen altijd uitgebreid de tijd om samen op zoek te gaan naar de perfecte baan en je zo goed mogelijk voor te bereiden op een gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk de actuele vacatures.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!