19 jun
Nieuws

Bouw CAO in 2020 | Bouwselect

Door Dennis Pettinga

De FNV Bouw

De FNV Bouwen en Wonen is een sector afdeling van de Nederlandse vakbond; een belangrijk onderdeel van de bouwsector in Nederland. Meer dan 310.000 vakmensen zijn hierbij aangesloten. De FNV Bouwen en Wonen behartigt de belangen van alle vakmensen en sluit CAO’s (collectieve arbeidsovereenkomsten) af in branches zoals de bouw & infra.

De nieuwe Bouw CAO anno 2020

Op 1 januari 2020 liep de Bouw CAO af. De PFAS- en stikstofcrisis hebben ervoor gezorgd dat de onderhandeling van eind 2019 zijn uitgesteld. Sindsdien zijn werkgevers en vakbonden in de bouwsector intensief met elkaar in gesprek. Vanwege het coronavirus zijn ook de onderhandelingen over de nieuwe Bouw CAO tijdelijk opgeschort. Het is nog onduidelijk wanneer de besprekingen worden hervat. De omstandigheden zorgen ervoor dat het lastig is om definitieve afspraken te maken.

Wat willen de vakbonden voor de nieuwe Bouw CAO in 2020?

De vakbonden hebben laten weten dat ze een nieuwe regeling willen voor bouwvakkers. Met daarin: vanaf volgend jaar 5% loonsverhoging en een mogelijkheid om drie jaar eerder met pensioen te kunnen. Daarnaast zijn thema’s als ‘instroom en onderwijs’ en ‘flexibilisering en uitzenden’ aan de orde gekomen. Helaas verschilt de inbreng en het verlangen van werkgevers en vakbonden op deze onderwerpen nog veel van elkaar.

Salaris in de Bouw CAO in 2020

Door de jaren heen heeft er een loonsverhoging plaatsgevonden binnen de bouw CAO. 

  • In 2019 was er sprake van 3% loonsverhoging. 
  • Tijdens de actuele onderhandelingen mikken de bonden op een loonsverhoging van 5%. 

Neem een kijkje op onze site om meer te weten over onze wet- en regelgeving. Bij Bouwselect nemen we jouw rechten als (tijdelijke) werknemer bij onze opdrachtgever heel serieus. Je kunt rekenen op een prettige samenwerking en juiste afhandeling van zaken. Bekijk de actuele vacatures in de bouw.