Bouwvak
5 dec

Bouwvak 2024: Hoe valt de bouwvak dit jaar?

Door Dennis Pettinga

De bouwvak is een fenomeen dat iedere zomer terugkeert in de bouwsector. Hoewel het geen verplichte vakantieperiode meer is sinds 1981, kiezen veel bedrijven er toch voor om hun deuren tijdelijk te sluiten. Dit geeft werknemers de kans om te genieten van een welverdiende rust, terwijl de bouwplaatsen even tot stilstand komen.

Hoe valt de bouwvak in 2024?

In 2024 begint de bouwvak voor regio zuid als eerste. Vervolgens is regio midden aan de beurt. Regio noord sluit de rij vanaf 5 augustus 2024.

Bouwvak 2024

In welke regio hoort jouw bouwvak?

Nederland is verdeeld in drie regio’s; Noord, Midden en Zuid. Onderstaand een globaal overzicht welke provincies onder welke bouwvak vallen.

  • Regio Noord: Groningen, Friesland, Drenthe en delen van Overijssel
  • Regio Midden: Utrecht, Zuid-Holland en delen van Overijssel en Gelderland
  • Regio Zuid: Limburg, Zeeland en een groot deel van Noord-Brabant.

Is de bouwvak verplicht?

Nee, de bouwvak is niet verplicht. Sinds de afschaffing van de verplichte bouwvak in 1981, is het aan de bedrijven zelf om te beslissen of ze sluiten of niet. De praktijk leert ons dat ongeveer 55% van de aannemers in de woning- en utiliteitsbouw de deuren sluit, terwijl 67% van de totale bouwsector juist doorwerkt.

Er is veel discussie over de bouwvak. De ene partij wil de bouwvak afschaffen, terwijl de ander een sterke voorstander is. Bouwselect directeur Sipke Meindertsma doet een boekje open.

“Praktisch gezien, vind ik het fijn dat we de bouwvak hebben! Waarom? Bemiddelen in de bouw is heel hectisch. Het is hollen en stilstaan, rennen en vliegen. Het is onze ervaring dat doorgaan in de bouwvak het resultaat niet ten goede komt.

Hoe je het ook wendt of keert, je dag wordt altijd een beetje geleid door alle mails en telefoontjes die je ontvangt. Zeker voor onze consultants! In de bouwvak zijn dat hele andere werkdagen. “Als je het mij vraagt: Kerst en Oud en Nieuw is mooi, maar de bouwvak is fantastisch! Weinig mails en telefoon, weinig vragen! Een periode waarin even wat minder hoeft: jaarlijks een moment waarin de organisatie tot rust komt.”

Daarnaast is in de bouwvak ook niet elke toeleverancier open of beschikbaar. Dit levert in de planning en uitvoering soms problemen op. Door de bouwvak is dit op één moment geconcentreerd. Daarna kun je weer vol door! “In mijn mening, zie ik de bouwvak daarom zeer positief.”

Op jaarbasis is de bouwvak -samen met de jaarwisseling- één van de twee grotere momenten voor ons om achteruit te kijken. Sipke: “Hoe zie ik het afgelopen half jaar? Ben ik tevreden of niet? Als ik in de camper door Europa rijd, kan ik hierop reflecteren en even tot bezinning komen. Dat is een heel fijn moment.”

Zoals Sipke aangeeft: “Ik zou je willen uitnodigen om eens te gaan werken in de bouwvak! Dat is een uitdaging hoor: hangen en wurgen naar wat er te doen is. Niet de leukste tijd om te werken. De bouwvak is daarom juist de periode om te bezinnen.” Niet alleen bedrijfsmatig, ook voor jou persoonlijk! Het is bijvoorbeeld een goed moment om langs te gaan bij de carrière coach. Op alle vestigingen is een lagere bezetting, maar we staan natuurlijk voor je klaar! Onze carrière coach is altijd bereikbaar.

De bouwvak in 2025

Ook voor 2025 zijn de data al bekend. Regio zuid start op 19 juli, gevolgd door regio noord en afsluitend regio midden op 2 augustus.

Bouwvak 2025

De bouwvak in de moderne economie

Hoewel de bouwvak niet meer verplicht is, blijft het een uitdaging voor grotere bouwbedrijven om deze periode te negeren. Wanneer je een bouwbedrijf probeert te bereiken is het niet gek als je het volgende te horen krijgt wanneer je ze belt: ‘Welkom bij bouwbedrijf Janssen. In verband met de zomervakantie is ons kantoor gesloten. Vanaf 27 augustus zijn we weer bereikbaar.’

De afhankelijkheid van toeleveranciers en de complexiteit van projecten maken het overslaan van de bouwvak lastig. Toch is er een trend zichtbaar waarbij bedrijven en werknemers kiezen voor meer spreiding van vakanties, gedreven door persoonlijke voorkeuren en de noodzaak om onderhoudswerkzaamheden aan wegen en scholen juist in de zomer uit te voeren.

Sommige bouwbedrijven werken door in de bouwvak

Inmiddels zijn er meerdere bouwbedrijven die half open zijn, afhankelijk van de wensen van de werknemers en opdrachtgevers. Opdrachtgevers zien ook steeds meer leveranciers die schuiven met de vakantie. Toch blijft het voor sommige bouwbedrijven behelpen. 55% van de aannemers in de woning- en utiliteitsbouw zijn gesloten tijdens de bouwvak, blijkt uit de cijfers van het marktonderzoek van USP Marketing Consultancy. Daarentegen werkt 67% van de totale bouwsector wel gedurende drie weken.

Voor grotere bedrijven is het overslaan van de bouwvak moeilijker

Dit is inderdaad lastig voor de grotere bouwbedrijven. Grotere bedrijven hebben meestal grotere en complexere projecten, waardoor zij verbonden zitten aan strakke tijdschema’s. Daarnaast werken ze met veel externe bedrijven samen waar ze afhankelijk van zijn. Het is dan ook niet handig dat de toeleverancier 3 weken dicht is terwijl jij doorgaat. Hierdoor ontstaan er problemen met de planning en de haalbaarheid van het project. Dit is ook de reden dat veel (grote) bedrijven toch geopend blijven tijdens de bouwvak.

Blijft de bouwvak altijd bestaan?

Door aanhoudende drukte moeten bedrijven in de wegenbouw vooral in de vakantieperiode aan de slag om groot onderhoud aan wegen te plegen. Ook zijn er een groot aantal bouwklussen aan scholen die alleen in de zomer kunnen worden uitgevoerd. Steeds meer opdrachtgevers werken met prestatiecontract, waardoor bedrijven geen drie weken kunnen sluiten. Daarnaast willen steeds meer bouwvakkers hun vakanties spreiden. Voor veel werkers in de bouw blijft de periode aantrekkelijk, echter zullen de collectieve vrije weken onder druk komen te staan.