Feiten en fabels over de bouwvak | Bouwselect
26 jul
Blog

Feiten en fabels over de bouwvak

Door Dennis Pettinga

Als bemiddelaar in de bouw houden wij ons uiteraard bezig met de ontwikkelingen in ons vakgebied. Een terugkerend begrip iedere zomer is de bouwvak. Maar de bouwvak, bestaat dat nog? De bouwcrisis is inmiddels achter de rug en de bouwsector is ontzettend druk. Met het Nederlandse klimaat zijn de zomermaanden toch juist ideaal om in de buitenlucht te werken? Wij zetten de fabels en feiten over de bouwsector voor je op een rijtje. Lees je mee?

Bestaat de bouwvak nog wel?

Wanneer je een bouwbedrijf probeert te bereiken is het niet gek als je het volgende te horen krijgt wanneer je ze belt: ‘Welkom bij bouwbedrijf Janssen. In verband met de zomervakantie is ons kantoor gesloten. Vanaf 27 augustus zijn we weer bereikbaar.’ Hoe groot de vraag naar bouwend personeel ook mag zijn, de bouwvak bestaat officieus nog. Officieel is de bouwvak geen verplichting meer voor bedrijven in de bouwsector. De bouwvakantie: bouwvak in de volksmond, is al sinds 1981 niet meer verplicht en wordt niet meer centraal opgenomen in de CAO voor de bouwnijverheid.

Wanneer is dan de bouwvak?

De periodes voor de bouwvak van 2024 en de jaren erna zijn al bekend. De data verschillen per regio. Hieronder vind je data wanneer de bouwvak in jou regio valt.

Bouwvak 2024

In 2024 heeft regio zuid als eerste bouwvak, daarna volgt regio midden en noord is vanaf 5 augustus 2024 als laatste aan de beurt.

Bouwvak 2024

Bouwvak 2025

Ook in 2025 is regio zuid als eerste aan de beurt. De bouwvak start in die regio op 19 juli, terwijl in regio midden pas op 2 augustus de bouwvak begint. 

Bouwvak 2025

Sommige bouwbedrijven werken door in de bouwvak

Feit. Inmiddels zijn er meerdere bouwbedrijven die half open zijn, afhankelijk van de wensen van de werknemers en opdrachtgevers. Opdrachtgevers zien ook steeds meer leveranciers die schuiven met de vakantie. Toch blijft het voor sommige bouwbedrijven behelpen. 55% van de aannemers in de woning- en utiliteitsbouw zijn gesloten tijdens de bouwvak, blijkt uit de cijfers van het marktonderzoek van USP Marketing Consultancy. Daarentegen werkt 67% van de totale bouwsector wel gedurende drie weken. 

Voor grotere bedrijven is het overslaan van de bouwvak moeilijker

Feit. Dit is inderdaad lastig voor de grotere bouwbedrijven. Grotere bedrijven hebben meestal grotere en complexere projecten, waardoor zij verbonden zitten aan strakke tijdschema’s. Daarnaast werken ze met veel externe bedrijven samen waar ze afhankelijk van zijn. Het is dan ook niet handig dat de toeleverancier 3 weken dicht is terwijl jij doorgaat. Hierdoor ontstaan er problemen met de planning en de haalbaarheid van het project. Dit is ook de reden dat veel (grote) bedrijven toch geopend blijven tijdens de bouwvak. 

De bouwvakantie blijft altijd bestaan

Fabel. Met de aanhoudende drukte moeten bedrijven in de wegenbouw vooral in de vakantieperiode aan de slag om groot onderhoud aan wegen te plegen. Ook zijn er een groot aantal bouwklussen aan scholen die alleen in de zomer kunnen worden uitgevoerd. Steeds meer opdrachtgevers werken met prestatiecontract, waardoor bedrijven geen drie weken kunnen sluiten. Daarnaast willen steeds meer bouwvakkers hun vakanties spreiden. Voor veel werkers in de bouw blijft de periode aantrekkelijk, echter zullen de collectieve vrije weken onder druk komen te staan.

De bouwvak hoort thuis in de moderne economie

Feit. Het blijkt voor bouwbedrijven niet efficiënt om door te werken in deze periode. Bouwbedrijven zijn namelijk veelal afhankelijk van hun toeleveranciers in verband met de project planning. Wanneer de toeleveranciers gesloten zijn, dan wordt het tijdspad langer waardoor de efficiëntie daalt. Janna Mud van FNV Bouw vindt daarentegen dat het niet meer van deze tijd is. In alle leeftijden ziet zij de behoefte groeien om de vakanties meer uit te spreiden over een langere periode. Het heeft dus niet enkel betrekking op gezinnen met schoolgaande kinderen, wat veelal wordt gedacht. Wat is jouw mening hierover? 

Hoe denk jij hierover?

Vind jij dat de bouwvakantie moet blijven bestaan of juist afgeschaft moeten worden? We horen graag jouw mening!

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!