3 aug

“Géén bouwkundig diploma. Géén ervaring in de bouw. Toch een schot in de roos!”

Door Loretta

Petra Hofstede heeft nog niet eerder in de bouw gewerkt. Haar enige bouwkundige opleiding is elementaire bouwkunde A, een korte opleiding waarin je de basisbeginselen van de bouw leert kennen. Nu werkt ze als werkorganisator bij Takkenkamp in Apeldoorn, een klant van Bouwselect. En het gaat goed! We vroegen de drie hoofdrolspelers naar hun verhaal: Stefan Hermans, de consultant bij Bouwselect die op het idee kwam, Susan Bosman van Takkenkamp en natuurlijk Petra zelf.

Stefan Hermans vertelt enthousiast:

“Ik merk al een tijdje een soort verschuiving bij onze klanten. Vroeger dachten ze nog wel eens heel zwart-wit: alleen het juiste diploma telt. Dan vroegen ze vaak standaard het spreekwoordelijke schaap met 5 poten. Waarom was niet altijd duidelijk, misschien omdat het kon. Nu hoor ik steeds vaker: we zoeken iemand die écht goed bij de rest van het team past. Karakter, persoonlijkheid, inzet, geduld, dat soort dingen moeten kloppen. Ze hebben ontdekt hoe belangrijk zo’n onderlinge klik is. Bouwkundige ervaring komt dan op de tweede plaats. Je zou bijna zeggen: ach, zo’n diploma, dat is ook maar een papiertje; we leggen het in de inwerkperiode wel heel goed uit en dan snapt die leuke, nieuwe collega het ook binnen de kortste keren! Natuurlijk, er zijn taken in de bouw die technisch superingewikkeld zijn, dat blijft zo. Bij Takkenkamp waren ze vooral op zoek naar iemand die goed kon organiseren en regelen en er is bij Takkenkamp al erg veel bouwkundige kennis aanwezig waardoor de nieuwe collega altijd bij iemand terecht zou kunnen met vragen, ook na de inwerkperiode. Met dat in het achterhoofd ging Petra op gesprek, Takkenkamp belde meteen terug: wat een leuke dame! Een schot in de roos. Ik vind dat ze groot gelijk hebben bij Takkenkamp; je moet personeel selecteren op wat écht belangrijk is.”

Susan Bosman van Takkenkamp:

Takkenkamp is een familiebedrijf (bijna 100 jaar oud), vooral goed in gevelonderhoud, isolatie en het restaureren van monumentale gebouwen. Susan Bosman van Takkenkamp vertelt: “Het gaat hartstikke goed! Petra zit nu volop in haar inwerkperiode. We bekijken een maand lang van dag tot dag wat ze gaat doen en samen met wie. Ze heeft zelf al wat theorie opgedaan, maar in de praktijk leer je toch het meeste, door mee te lopen met een vakkracht. Petra is enthousiast, gemotiveerd, als ze iets niet weet, vraagt ze het. Eerste indruk: ze past gewoon perfect bij onze bedrijfscultuur.”

Petra Hofstede zelf:

“Echt, mijn enige ervaring in de bouw was het -samen met mijn vriend- verbouwen van onze woonboerderij. Vorig jaar zag ik het televisieprogramma ‘Je gaat het maken in de bouw’. Daarin volgen ze steeds iemand die van baan wil veranderen, richting bouw. Ik dacht gelijk: dat past wel bij mij! Ik ben altijd graag met techniek bezig geweest. Ik besloot de opleiding Elementaire Bouwkunde te gaan doen. Een basiscursus van een half jaar, zodat je van alles een beetje weet, maar natuurlijk nog niet genoeg. Werken in de bouw bleef me enorm trekken. Dat vertelde ik ook aan Stefan van Bouwselect. Die zei gelukkig zonder aarzeling: dan ga ik mijn best doen om dat te regelen! Bij andere detacheringsbureaus deden ze niet eens echt moeite voor me. Zonder Stefan was het nooit gelukt! Hij voelt echt aan wat je zelf wilt en waar er een match kan zijn; hij kijkt daarbij echt niet alleen naar wat de klanten van Bouwselect hem als zoekopdracht geven. De dag na ons gesprek had ik de afspraak bij Takkenkamp al staan. Ik moet zeggen: ik ben nog nooit ergens zo warm ontvangen! Een heel leuk bedrijf, iedereen is even open en vriendelijk, behulpzaam. Het werk zelf is deels op kantoor, deels buiten. Gister ben ik samen met een projectleider op pad geweest voor een aannemer, om te kijken of er bij diverse projecten spouwmuurisolatie mogelijk is en om dit op te nemen voor het maken van een offerte.

Ik doe de werkvoorbereiding voor onze projectleiders, daarna gaat het pas naar de vakkrachten die het uitvoeren. Mijn taak begint zodra de aanvraag binnenkomt: ik plan een opname i.o.m. de opdrachtgever. Afhankelijk van de wens voor bodem, dak of spouwmuurisolatie bekijk ik ter plaatse wat er mogelijk is, hoeveel m2 we moeten isoleren en welke zaken eromheen geregeld dienen te worden. Vervolgens werk ik dit uit op kantoor en kan de projectleider ermee aan de slag. Heel interessant en afwisselend allemaal. Ik ben er blij mee!”