27 aug
Blog

Hoe bouw je als leidinggevende in de bouw een team?

Door Loretta

Hoe bouw je als leidinggevende in de bouw een team?
Piet Hijlkema, coach van het marathonschaatsteam van Bouwselect geeft tips!

Het bouwen aan een team is essentieel in de schaatswereld. Als coach en trainer is het belangrijk om de koppen dezelfde kant op te krijgen en ieders kwaliteiten het beste te benutten. In de bouw is dat niet anders. Ook daar is het belangrijk om met verschillende externe partijen of met diverse specialisten tot een goed eindresultaat te komen.
Piet Hijlkema, trainer, coach en ploegleider van het marathonschaatsteam van Bouwselect vertelt je hoe je als leidinggevende binnen de bouw bouwt aan een team!

De sterktes en zwaktes van een team
Piet: “Wanneer je naar een schaatsteam kijkt is het belangrijk om te zien dat er verschillende individuen staan die samen een geheel vormen: een team. Echter heeft ieder individu zijn of haar eigen kwaliteiten; de sterktes en zwaktes verschillen per persoon. Als trainer is het belangrijk om daar een goed beeld van te hebben. Je moet je team door en door kennen om ze zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarnaast is het belangrijk ze bewust te maken wat hun kwaliteiten en leerpunten zijn en ze daarop wijzen”. In een interview met Schaatsen.nl gaf Piet dit al eerder aan. 

Vertaal dit door naar de bouw en je hebt eigenlijk een zelfde soort advies: zorg ervoor dat je als opzichter, teamleider of projectleider jouw mensen kent en ze juist inzet. “Iedere specialist heeft zijn of haar eigen kwaliteiten die je, uiteraard, zo optimaal mogelijk wilt benutten om zo efficiënt mogelijk te werken”, zegt Piet.

Regels in een team
Piet geeft aan dat het belangrijk is om duidelijkheid te krijgen in het team wanneer je weet wat ieders kwaliteiten zijn. Een goede basis is essentieel voor een sterk eindresultaat. Binnen een team kan een bepaalde cultuur heersen; een sfeer welke bepaalde (ongeschreven) regels met zich meebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op tijd komen.

Daarom is het belangrijk om deze regels duidelijk te maken wanneer een nieuwe specialist of lid zich bij het team voegt. Piet: “Je wilt uiteraard voorkomen dat er wrijving ontstaat doordat ieder zijn eigen regels heeft. Wel is een bepaalde mate van discussie goed. Een nieuw teamlid brengt iets mee, wat een nieuwe kijk op een bepaald onderwerp kan zijn. Prima, want bedrijfsblindheid willen we voorkomen”.

Piet Hijlkema – Coach schaatsteam Bouwselect

Leer van elkaar binnen een team
Dat de één sterk is in communicatie en de ander in inhoudelijke zaken of in het houden van overzicht, is volgens Piet duidelijk. Dit zijn allemaal kwaliteiten die van pas komen binnen een team in de bouw. Toch is het niet nodig om als werknemer al deze eigenschappen te hebben. Als coach of leidinggevende is het jouw taak om ervoor te zorgen dat men van elkaar leert. Piet: “Sta open voor de kennis van anderen en stel je kwetsbaar op. Door mensen die ergens (nog) minder goed in zijn anderen te laten imiteren blijf je werken aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw team”. 

Communicatie is essentieel in een team
Drie kernbegrippen die Piet expliciet benoemt voor goede communicatie binnen een team zijn eerlijkheid, tact & timing. “Het achterhouden van informatie of het vergeten te delen van informatie zijn twee grote valkuilen.
Houd daarom in je achterhoofd dat je hierop let. Je manier van communiceren is daarnaast essentieel: ben je hard in woord en daad? Let er dan op dat jouw team hiervan op de hoogte moet zijn en schrijf ze hier niet op af wanneer je dit niet hebt gedeeld”.

5 tips voor een leidinggevende (in de bouw):

  • Laat details over aan specialisten.
  • Zorg dat je een helikopterview hebt.
  • Geef mensen opbouwende kritiek.
  • Houd je personeel op de hoogte, maar deel alleen essentiële dingen waar medewerkers wat mee kunnen doen of rekening mee moeten houden.
  • Zorg dat verwachtingen tussen jou en je personeel helder zijn.
  • Benut de sterktes en zwaktes van de mensen in jouw team.

Zoek je leidinggevende vacatures binnen de bouw?

Een sterke leidinggevende is dus essentieel voor een team. Ben je enthousiast geworden over de bouwbranche of over ons schaatsteam? Bekijk onze vacatures in de bouw of lees meer Bouwselect Schaatsteam.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!