Ongelukkige medewerker - bouw
18 okt
Blog

Hoe herken je ongelukkige medewerkers in de bouw?

Door Dennis Pettinga

Werk neemt een groot deel van het leven in beslag. Daarom is het belangrijk dat je werknemers een passende functie bezitten binnen je bedrijf zodat ze met plezier op de werkvloer verschijnen. Toch geven cijfers een ander beeld. Meer dan een miljoen Nederlanders gaan niet met plezier naar het werk en ervaren daardoor psychische klachten, stress en burn-outs. Werkgerelateerde stress is de oorzaak van ruim een derde van het ziekteverzuim. Herken jij als werkgever in de bouw de oorzaken van werkstress bij je eigen werknemers?

Werken in de bouwsector: gelukkig of ongelukkig?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je werknemers. Onderzoek heeft vier factoren uitgewezen die meespelen bij werkgerelateerde stress in de bouwsector. Denk eens na over de volgende factoren in relatie tot de werkomgeving en taken van je werknemers. Denk jij dat je werknemers gelukkig zijn? Houd daarvoor rekening met de volgende punten:

  • Balans tussen het werk en privé: Wanneer deze balans verstoord is, zal dit effect hebben op het werkvermogen en productiviteit van de werknemer. Overwerken door het niet afkrijgen van werkzaamheden veroorzaakt een schuldgevoel naar de organisatie en leidt tot twijfelen over het persoonlijk presteren. Als je ziet dat je werknemers regelmatig overwerken, trek dan aan de bel!
  • Fysieke belasting: In de bouw vraagt het werk fysieke inspanning. Tegenwoordig zijn er regels die de fysieke ballast al gedeeltelijk wegnemen, maar toch blijft het lastig om de belastbaarheid van de individuele werknemer in kaart te brengen. Wanneer een werknemer niet meer uitgerust op het werk verschijnt, of geen energie meer haalt uit de werkzaamheden, moet de ballast aangepast worden.   
  • Werkdruk: Dit is een lastig punt. Zowel een te hoge als een te lage werkdruk werkt niet bevorderend voor het geluk van de werknemer. Er zit een ideaal punt tussen een burn-out en een bore-out. Werknemers die de uitdaging missen zullen geen energie uit het werk halen. Bij een te hoge werkdruk zal stress duidelijk zichtbaar zijn. Let hierop en help dit te voorkomen in de toekomst.
  • Afwisseling: Als laatste factor speelt de mate van afwisseling mee. Wanneer de taken te eentonig worden, reduceert de motivatie om te werken. Teveel verschillende taken kunnen ook een negatief effect hebben op de productiviteit, en daar moet een balans in gevonden worden.

Voordelen van gelukkige werknemers

Als werkgever wil jij natuurlijk dat je werknemers zowel zakelijk als privé goed in hun vel zitten. Werknemers die gelukkig zijn in hun functie werken over het algemeen productiever. Verder zetten deze werknemers zich meer in voor het bedrijf en komen vaker met creatieve oplossingen voor problemen. Dit werkt op lange termijn door in de return on investment. Denk daarom mee met je werknemers en ga met ze in gesprek om de onderliggende redenenen naar boven te krijgen waarom een werknemer zich niet meer goed op zijn plek voelt binnen je onderneming.

Bouwselect helpt je graag

Herken jij als ondernemer de bovenstaande signalen van ongelukkig werknemers? Maar weet jij niet goed hoe je binnen je organisatie je werknemers naar een passende functie begeleid? Bouwselect kan je helpen! Wij bieden baanbemiddeling in de bouw op een persoonlijke wijze. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij jou op kunnen helpen!

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!