Bouwpensioen
28 mei
Blog

Jouw bouwpensioen

Door Dennis Pettinga

De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Werknemers betalen dan elke maand automatisch vanuit hun brutoloon premies voor deze pensioenregeling. Blijf je in de bouw werken? Dan bouw je alleen pensioen op bij het bouwpensioenfonds. Ben je benieuwd naar jouw pensioen? Je kunt je bouw pensioen berekenen via Mijn Bouwpensioen.

Bouwpensioenfonds

De bouwsector heeft een eigen bedrijfstakpensioenfonds: de bpfBOUW. Het bouwpensioenfonds verzekert de pensioen voor:

  • Deelnemers die nog werken en pensioen opbouwen
  • Deelnemers die met pensioen zijn en een uitkering ontvangen
  • Nabestaanden van deelnemers die een uitkering ontvangen

Bedrijfstakpensioenfonds voor de bpfBOUW

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) verzorgt de pensioenvoorziening van circa 780.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid. Bij bpfBouw zijn circa 13.100 bedrijven en ondernemingen aangesloten uit de sectoren bouw & infra, timmerindustrie, afbouw, natuursteenbedrijf, betonmortelindustrie, bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven en de baksteenindustrie.

Bedrijfstakpensioen bouw

De bouwpensioen dekkingsgraad

De dekkingsgraad meet hoe het met een pensioenfonds gaat. Er wordt naar de dekkingsgraad van het bpfBOUW gekeken om een premiepercentage vast te stellen. De dekkingsgraad bij het bouw pensioenfonds geeft de verhouding weer tussen het vermogen van het fonds en de verplichtingen:

  • Het vermogen van het fonds zijn zaken waarin zij beleggen bijvoorbeeld in obligaties, vastgoed en aandelen.
  • De verplichtingen betreffen hoeveel het fonds nu en in de toekomst moet betalen.

Kortom: Het pensioenfonds is in evenwicht bij een dekkingsgraad van 100%. Wanneer de dekkingsgraad hoger ligt is het pensioenfonds gezonder. Een dekkingsgraad van 110% betekent dat er gekeken kan worden naar het verhogen van het pensioen. In tegenstelling tot veel andere pensioenfondsen heeft het bouw pensioenfonds een relatief hoge dekkingsgraad.

Actuele status: BpfBOUW is in het eerste kwartaal van 2020 financieel stevig geraakt door de effecten van de coronavirus (COVID-19). De dekkingsgraad is in dit kwartaal gedaald naar 100,5%. De beleidsdekkingsgraad van bpfBOUW is eind maart 2020 vastgesteld op 110,0 procent. Dat is 2,4 procentpunt lager dan de beleidsdekkingsgraad van eind december 2019.

Bouw pensioenpremies in 2020

Werkgevers en werknemers betalen premies voor de bpfBOUW pensioenregeling en aanvullingsregelingen. Elk jaar heeft het bouwpensioenfonds genoeg premies nodig om voor één jaar een nieuwe opbouw te kunnen betalen.  

  • In 2019 was de bouw pensioenpremie 20,2%.Β 
  • De pensioenpremie is vanaf 2020 omhoog gegaan en is nu vastgesteld op 22,2%.

Het fonds geeft aan dat de huidige lage rente zorgt voor een verhoging om ook in de toekomst financieel gezond te blijven.

Wil jij ook aan de slag in de bouw Γ©n pensioen opbouwen? Bouwselect helpt je graag met het vinden van een werkgever. We hebben veel vacatures klaarliggen, zoals vacatures in de bouw- en civiele sector, maar ook vacatures in de aardbevingsschade-en milieusector.