Bouwpensioen
28 nov
Blog

Het bouwpensioen: wat verandert er in 2024 voor jou?

Door Dennis Pettinga

De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Werknemers betalen dan elke maand automatisch vanuit hun brutoloon premies voor deze pensioenregeling. Blijf je in de bouw werken? Dan bouw je alleen pensioen op bij het bouwpensioenfonds. Ben je benieuwd naar jouw pensioen? Je kunt je bouw pensioen berekenen via Mijn Bouwpensioen.

Bouwpensioenfonds

De bouwsector heeft een eigen bedrijfstakpensioenfonds: de bpfBOUW. Het bouwpensioenfonds verzekert de pensioen voor:

  • Deelnemers die nog werken en pensioen opbouwen
  • Deelnemers die met pensioen zijn en een uitkering ontvangen
  • Nabestaanden van deelnemers die een uitkering ontvangen

Bedrijfstakpensioenfonds voor de bpfBOUW

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) verzorgt de pensioenvoorziening van circa 780.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid. Bij bpfBouw zijn circa 13.100 bedrijven en ondernemingen aangesloten uit de sectoren bouw & infra, timmerindustrie, afbouw, natuursteenbedrijf, betonmortelindustrie, bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven en de baksteenindustrie.

De bouwpensioen dekkingsgraad

De dekkingsgraad meet hoe het met een pensioenfonds gaat. Er wordt naar de dekkingsgraad van het bpfBOUW gekeken om een premiepercentage vast te stellen. De dekkingsgraad bij het bouw pensioenfonds geeft de verhouding weer tussen het vermogen van het fonds en de verplichtingen:

  • Het vermogen van het fonds zijn zaken waarin zij beleggen bijvoorbeeld in obligaties, vastgoed en aandelen.
  • De verplichtingen betreffen hoeveel het fonds nu en in de toekomst moet betalen.

Kortom: Het pensioenfonds is in evenwicht bij een dekkingsgraad van 100%. Wanneer de dekkingsgraad hoger ligt is het pensioenfonds gezonder. Een dekkingsgraad van 110% betekent dat er gekeken kan worden naar het verhogen van het pensioen. In tegenstelling tot veel andere pensioenfondsen heeft het bouw pensioenfonds een relatief hoge dekkingsgraad.

Pensioenen bpfBOUW niet verhoogd in 2024

Op 24 november 2023 kondigde het bestuur van bpfBOUW aan dat de pensioenen per 1 januari 2024 niet verhoogd worden. Dit volgt uit het toeslagbeleid van het fonds, dat zich richt op de prijsontwikkeling gemeten door het CBS. Tussen september 2022 en september 2023 daalden de prijzen gemiddeld met 1,39%, wat volgens het beleid betekent dat er geen verhoging plaatsvindt.

Ondanks een significante verhoging van 14,52% in januari 2023, blijft het bestuur consistent in het volgen van het beleid. Eline Lundgren, bestuursvoorzitter van bpfBOUW, erkent de teleurstelling onder deelnemers, vooral gezien de tegenstrijdige ervaringen met prijsstijgingen in het dagelijks leven.

Indexering en prijsontwikkeling

Indexering is het proces waarbij pensioenen worden aangepast aan de prijsstijgingen om koopkracht te behouden. De beslissing om niet te indexeren in 2024 is gebaseerd op de afgeleide CPI-cijfers van het CBS. Deze cijfers toonden een daling, wat leidde tot de beslissing om de pensioenen niet te verhogen.

Toekomstige verhogingen

Het bestuur zal jaarlijks beoordelen of toekomstige verhogingen mogelijk zijn, waarbij de periode van september tot september als referentieperiode dient.


Aan de slag in de bouw?

Wil jij ook aan de slag in de bouw Ên pensioen opbouwen? Bouwselect helpt je graag met het vinden van een werkgever. We hebben veel vacatures klaarliggen, zoals vacatures in de bouw- en civiele sector, maar ook vacatures in de aardbevingsschade-en milieusector.