Netwerken in de bouw: zo doe je dat
8 feb
Blog

Netwerken in de bouw: zo doe je dat

Door Dennis Pettinga

Je werkt in de bouw en je werk gaat goed want je gaat te werk zoals je altijd doet. Materialen komen je steevast van dezelfde leverancier en de opdrachten komen altijd vanzelf binnen. Waarom zou je deze dingen op een andere manier gaan doen? Maar wat nou als er de bouwsector grote veranderingen ondergaat, is je huidige werkwijze dan nog even effectief als nu? Het kan zijn dat het lang standhoudt, maar er komt een moment dat het afneemt. Daarom is het van belang om constant de ontwikkelingen van de bouwsector in de gaten te houden. Nieuwe ontwikkelingen kun je vaak al als kleine wijziging op je huidige werkwijze toepassen. Op deze manier blijf je actueel en profiteer je optimaal.

In veel sectoren kun je al niet meer om netwerken heen. In de bouw lijkt netwerken ook steeds belangrijker te worden. Hoe je dit precies doet en wat het oplevert lees je hier.

Bijeenkomsten

Netwerken begint bij aanwezig te zijn op de juiste plekken. Door het hele land worden bijeenkomsten en meetings georganiseerd speciaal voor de bouw die zich perfect lenen voor netwerken. Hier komen mensen samen uit jouw vakgebied die wellicht in de toekomst waardevol voor je kunnen zijn. Door regelmatig deel te nemen aan die bijeenkomsten en door open te staan elkaars ideeën, kun je enorm groeien als werknemer of werkgever. Hier is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt wat de kwaliteiten zijn en waar ruimte ligt voor verbetering. Zo weet je waar je naar opzoek bent en wat je anderen kunt bieden.

Sta open voor elkaars ideeën

Specialisten in de bouw komen met verschillende doelen naar zo’n bijeenkomst.Iedereen hoopt waardevolle kennis op te doen voor zijn bedrijf of juist kennis op te doen van een ander bedrijf. Praat daarom met zoveel mogelijk mensen en wissel ervaringen uit. Wellicht kun je elkaar helpen met bepaalde projecten of zien jullie nieuwe kansen in de markt. Ook al leveren gesprekken met specialisten in de bouw op het moment zelf niks op, wellicht kunnen ze later wel iets voor je betekenen of jij voor hen. Zorg dan ook altijd dat je contactgegevens bewaard en achterlaat.

Nieuwe samenwerkingen

De gesprekken die je voert kunnen uiteindelijk leiden tot waardevolle samenwerkingen, nieuwe opdrachten of misschien wel een nieuwe baan. Voornamelijk samenwerken lijkt steeds belangrijker te worden. Voor grote bedrijven kan dit aantrekkelijk zijn doordat zij minder risico lopen bij grote projecten. Maar ook eventueel je eigen specialisatie kun je gebruiken om met andere specialisten te sparren en samen op te trekken. Zo kun jij waardevol zijn bij grote projecten.

Online netwerken

Netwerken hoeft niet te stoppen na het bijwonen van een bijeenkomst. Online kun je verdergaan. Bij ons bijvoorbeeld. Als bemiddelingsbureau zijn wij een belangrijke spil in jouw online netwerk. Wij kunnen jou koppelen aan uitdagende projecten of een baan vinden bij een mooi bedrijf die goed bij je past. Naast het gebruik maken van een bemiddelingsbureau, loont het vaak actief te zijn op LinkedIn. Het online netwerk, gericht op vakmensen, zorgt ervoor dat je bedrijven en specialisten in de bouw kunt volgen. Zo kun je gemakkelijk in contact blijven met personen met wie je op zakelijk gebied ooit hebt gesproken. Bedrijven gebruiken LinkedIn op hun beurt weer vaak om potentiële werknemers te vinden. Je netwerk begint en eindigt dus online!

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!