31 mei

“Via een omweg vond ik mijn plek in de bouw.”

Door Loretta

Roos de Quaij uit Groningen (32) nam er een lekker lange aanloop voor, maar nu heeft ze dan toch de baan die ze zo graag wilde. Boeiend en leuk om te doen: bouwkundige inspecties bij een ingenieursbureau, gespecialiseerd in mijnbouwschade. Eerst nog even als schadeopnemer, intussen 32 uur op kantoor, om er een goed rapport van te schrijven. “Wel even wennen, de hele dag op mijn gat zitten, maar nu vind ik het geweldig. Je verveelt je geen moment!” Het was niet bepaald een spontane opwelling, eerder het resultaat van een lange speurtocht naar fijn, zinvol werk, met onderweg hier en daar een tegenvaller. Een kwestie van volhouden dus – én op het juiste moment iemand van Bouwselect tegenkomen!

Van werken in de zorg naar werken in de bouw

Hoe ging dat? De korte samenvatting: werken in de thuiszorg bleek niks voor Roos, ze had meer dynamiek nodig, minder sleur. Ze deed een opleiding tot IC-verpleegkundige in het ziekenhuis, maar kwam thuis te zitten met een burn-out. Ook al niet haar passie. Tussendoor was ze nog even fitnessbegeleider en personal trainer. Ze deed een HBO-cursus gezonde voeding. “Privé ben ik heel actief. Ik sport veel. Ik train onder andere voor het onderdeel triatlon, dus zwemmen, fietsen, hardlopen.”

Ten einde raad zocht ze een jobcoach op, voor een loopbaanonderzoek. Die vroeg door: wat wil je, waar word je blij van, waar heb je een hekel aan? Wat bleek, na een paar tests? Het advies was: werken in de groenvoorziening, of in de bouw. Roos ging zelf uitgebreid op onderzoek uit. Dagje meelopen met een hovenier, rondkijken op open dagen, naar banenbeurzen van het UWV, je moest toch alles proberen?

Op eigen houtje klopte ze dapper aan bij aannemers en bouwbedrijven, met de vraag: mag ik een paar dagen meelopen, ik wil het vak een beetje leren kennen voordat ik een opleiding ga doen? Ze liep tegen veel dichte deuren aan. Uitzendbureaus waren in het begin enthousiast over zoveel doorzettingsvermogen, maar helaas ‘we hebben nu niks’. Bij de aannemers stond ze op achterstand, om drie redenen: vrouw, niet meer piepjong, geen ervaring in de bouw. Van een leraar op het Alfa College hoorde ze: “Dus je wilt uiteindelijk projectleider of uitvoerder worden? Waarom begin je niet gewoon onderaan?” Het werd een opleiding timmerman. Dat bleek mooi, maar fysiek toch te zwaar, zeker in combinatie met de uren sportschool en triatlon. Terug naar de jobcoach. De nood was immers hoog op de arbeidsmarkt, er waren toch altijd te weinig vaklieden in de bouw?

De rol van Bouwselect

Bouwselect heeft voortdurend uiteenlopende vacatures in de bouw in Groningen en rest van het land. Zoeken, vinden en verbinden: dat is wat wij doen. Bouwselect gaat op zoek naar die juiste match.

Eind 2022 kwam Roos op gesprek bij Bouwselect. Roos vertelt: “Daar waren ze meteen heel behulpzaam, maar ook eerlijk: je CV is prima en je hebt intussen 6 maanden ervaring, maar dat is nog niet genoeg voor wat je (uiteindelijk) wilt. Niet meer met de hamer in de hand, maar uitvoerder of projectleider. Gelukkig weten we misschien wel handige opstapjes om daar straks te komen!

Zo kwam ik bij het ingenieursbureau terecht. Eerst als schadeopnemer, nu op kantoor om het rapport op te stellen voor het IMG en voor de aanvrager van schadevergoeding. Het mooie is, dat ik nu op een werkdag allerlei verschillende situaties tegenkom, soms wel drie of vier per dag. Ik mag mijn uren flexibel indelen (handig met trainen!), maakt niet uit hoe laat ik begin, het mag ook in het weekend. Het werk zelf is heel boeiend! We overleggen voortdurend met elkaar, dat vind ik ontzettend leuk! Hoe is een huis gebouwd? Wat is de tijdlijn van bouwmaterialen die ze gebruikten vroeger? Wat doen de jaren met de kwaliteit van een huis? Hoe is de ondergrond? Heeft de droogte van de bodem misschien nog invloed gehad? Is er misschien een foute aannemer met houtje-touwtje oplossingen aan het werk geweest? Toch een soort detectivewerk. Ik weet zeker dat ik mijn draai nu gevonden heb! In oktober ga ik weer studeren; dan ga ik de basismodule ‘Elementaire Bouwkunde’ doen. Mijn toekomst ligt in de bouw, zeker weten!”