27 okt

Werken na de AOW-leeftijd

Door Loretta

‘Waarom zou ik stoppen als ik me goed voel?’

Via Bouwselect werkt John Happel als inspecteur aardbevingsschade. Het is bepaald niet zijn eerste functie, John werkt al meer dan 50 jaar. Ook nu hij een paar jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd behaalde, denkt hij niet aan stoppen. Wat hem drijft? “Ik wil iets voor anderen kunnen betekenen.”

Het grootste deel van zijn arbeidsleven was hij servicemanager bij een multinational in de verwarmingstechnologie. Toen het bedrijf moest inkrimpen, bood hij aan om er vervroegd uit te gaan. 64 was hij toen. Maar na zoveel jaar werken waarin hij geregeld weken van 80 uur maakte, beviel het thuiszitten hem niet. Toen het Centrum Veilig Wonen (CVW) – dat tot 2019 de aardbevingsproblematiek coördineerde – hem via een installatiebedrijf benaderde, hoefde hij niet lang na te denken. Al was de functie van aardbevingsinspecteur iets anders dan hij voorheen had gedaan. “Bij het Alfa College deed ik een cursus toegespitst op aardbevingsschade. Daar zat ik dan, op mijn 65e tussen de jongelui”, vertelt John.

Het werk als aardbevingsinspecteur past hem als een jas. “Je voert soms moeilijke gesprekken, maar het is enorm dankbaar werk. We zouden ons als maatschappij dood moeten schamen dat die schade door aardbevingen überhaupt is ontstaan. Terechte aardbevingsschade moet vergoed worden. Daarvoor doe ik het. Dat is het belangrijkste.”

Goede klik

Het CVW hield op te bestaan. Wellicht leek dat voor anderen een logisch moment voor John om zijn carrière aan de wilgen te hangen. Maar niet voor hemzelf. “Via LinkedIn zag ik een vacature van Bouwselect als medior inspecteur aardbevingsschade bij een bouwbedrijf. Ik reageerde en kon al gauw op gesprek komen. De klik was er meteen, zowel met accountspecialist Jeroen Arbon als met de opdrachtgever.” 

Sindsdien werkt John parttime via Bouwselect als inspecteur. Inmiddels bij een ander bouwbedrijf, want de eerste opdrachtgever stopte met aardbevingsinspecties. John werkt 2 dagen per week waarin hij maximaal 4 opnames doet. “Vaak zit ik ’s avonds nog te tekenen. Ik vind het werk nog steeds leuk. Ik hou van het contact met mensen, een klankbord kunnen zijn. Ik vind het belangrijk om geen verwachtingen scheppen die niet waargemaakt worden. Alle schades die ik noteer, komen nadat ik het rapport heb gemaakt ter beoordeling bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Schades die niet het gevolg zijn van aardbevingen, streept het IMG weg. Daar ben ik dus liever meteen eerlijk over.”

Meteen op zoek

John is blij met de bemiddeling van Bouwselect en het goede contact met zijn accountspecialist. “De manier van doen is prettig. No nonsense, daar hou ik van. Op mails of telefoontjes krijg ik altijd snel reactie. En Jeroen neemt de tijd voor een goed gesprek. Toen het werk bij mijn vorige opdrachtgever ophield, ging hij meteen op zoek naar iets nieuws anders.

Fulltime werken hoeft voor hem niet meer. John: “Ik wil ook tijd hebben om door te brengen met mijn vrouw, dochters en kleinkinderen op wie ik pas. En als het even kan ga ik op de motor weg. Maar als deze baan zou aflopen, dan zeg ik niet: voor mij loopt het ook af. Waarom zou ik? Ik voel me goed, waarom zou ik dan stoppen?”