Het salaris van een werkvoorbereider: wat je kunt verwachten

Gemiddeld salaris werkvoorbereider (Bron: Indeed)

Benieuwd naar het salaris van een werkvoorbereider (in de bouw)?

Ben je van plan om te beginnen als werkvoorbereider in de bouw, of overweeg je een opleiding die leidt tot deze mooie functie?

Dan is het natuurlijk belangrijk om een indicatie van je toekomstige salaris te hebben. Dit salaris is afhankelijk van meerdere factoren zoals:

opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau (junior, medior, senior), het type dienstverband en natuurlijk het desbetreffende bedrijf.

Om een beeld te kunnen schetsen hoeveel jij gaat verdienen als werkvoorbereider, behandelen we op deze pagina alles over:

✓ het salaris van een werkvoorbereider (in de bouw).
✓ het uurtarief van een werkvoorbereider (in de bouw).
✓ de doorgroeimogelijkheden van een werkvoorbereider.
✓ de bepalende factoren van het salaris
✓de secundaire arbeidsvoorwaarden van een werkvoorbereider

Salaris Werkvoorbereider

1) Junior Werkvoorbereider Salaris

Het salaris van een werkvoorbereider valt in te delen in de categorieën junior, medior en senior. Junior werkvoorbereiders krijgen over het algemeen nog intensief begeleiding van ervaren collega’s, omdat ze weinig tot geen ervaring hebben.

Het kennisniveau en de benodigde ondersteuning is de reden dat een junior in het begin dan ook minder verdient. Het minimumsalaris van een junior werkvoorbereider ligt rond de €2300,- bruto per maand.

Medior werkvoorbereiders daarentegen, hebben al enkele jaren ervaring en verdienen daarom aanzienlijk meer. Later op deze pagina lees je meer over het salaris van de Medior werkvoorbereider.

Senior Werkvoorbereiders kennen het vak van binnen en van buiten. Zoals je begrijpt maakt dit onderscheid in kennis en ervaring een groot verschil in salaris ten opzichte van een junior werkvoorbereider.

Heb jij net je opleiding afgerond en ben je op zoek naar een baan als werkvoorbereider? Dan ben je vast benieuwd naar wat een junior verdient.

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Kort samengevat kan het salaris van een werkvoorbereider verschillen op basis van het opleidingsniveau.

In de bouwsector wordt vooral HBO-niveau gevraagd. Daarom ligt het junior werkvoorbereider bouw salaris gemiddeld een flink stuk hoger; zo rond de €2300,- bruto per maand. Dit kan met enkele honderden euro’s fluctueren op basis van je ervaring.

Vergeet niet dat stage-ervaring ook meetelt in deze afweging, en je misschien wel meer gaat verdienen dan je verwacht!
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wat verdient een werkvoorbereider

Wat verdient een medior Werkvoorbereider Salaris?

Een Medior werkvoorbereider heeft al flink wat ervaring opgedaan. Dit betekent dat je zelfstandig kan werken en er dus geen kosten extra opleidingskosten voor de werkgever zijn.

Je krijgt veel meer verantwoordelijkheden, en daar hoort natuurlijk ook een hoger salaris bij!

Je vaardigheden worden dan ook beloond met een royaal salaris van rond de €3500,- bruto per maand. Dat ligt rond het gemiddelde salaris in Nederland, en dat al na een aantal jaar ervaring als werkvoorbereider.

Heb jij ervaring als werkvoorbereider en geïnteresseerd om weer aan de slag te gaan in deze functie? Bekijk dan onze vacatures.

Wat doet een projectleider in de bouw?

Wat verdient een senior werkvoorbereider?

Een Senior werkvoorbereider heeft zeeën aan ervaring en dit vertaalt zich in de fantastische resultaten die deze professional realiseert. Naast ervaring heeft de Senior werkvoorbereider vaak een leidinggevende rol binnen de organisatie.

Al deze factoren meegeteld zorgen er voor dat het senior werkvoorbereider salaris kan oplopen tot wel 4600,- bruto per maand.

De bepalen factoren werkvoorbereider salaris

Het salaris van een werkvoorbereider is niet alleen afhankelijk van je carrièreniveau (junior, medior, senior). Bij het ene bedrijf kan je rol als werkvoorbereider er namelijk totaal anders uitzien dan bij het andere bedrijf.

Hieronder ontdek je de 3 factoren met de meeste invloed op je salaris.

Factor 1: werkzaamheden

Daar waar de focus bij bedrijf x vooral ligt op coördinatie en begeleiding van de verschillende specialisten, houdt de werkvoorbereider bij bedrijf y zich juist meer bezig met zaken zoals tekenen en calculeren.

Deze werkzaamheden zijn anders van aard, waardoor het salaris ook weer kan verschillen.


Factor 2: opleidingsniveau

Je opleidingsniveau is de tweede factor die je salaris als werkvoorbereider bepaalt. Met een HBO of zelfs WO diploma (bijvoorbeeld bouwkunde of civiele techniek) kun je vanaf dag 1 al veel meer verdienen, dan een werkvoorbereider die een MBO-opleiding heeft afgerond.


Factor 3: grootte van project

Nog een onderdeel dat van invloed is op je salaris, is de schaal en duur van de projecten waar je aan werkt. Als je aan hele grote en belangrijke infra-projecten werkt, kan het salaris ook flink groeien.

Kleinschalige bouwprojecten hebben daarentegen vaak ook een kleiner budget, waardoor het loon iets lager ligt.

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Salaris kan flink verschillen

Het salaris van een werkvoorbereider kan op basis van deze criteria dus flink schommelen, met enkele honderden euro’s verschil tussen MBO en universitair niveau.

Op de lange termijn is opleidingsniveau wel minder relevant; senior werkvoorbereiders zullen meer beoordeeld worden op ervaring, omdat dit een duidelijk beeld geeft van de toegevoegde waarde en kennis van de werkvoorbereider in kwestie.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Doorgroeimogelijkheden werkvoorbereider

Doorgroeimogelijkheden werkvoorbereider in de bouw

Als je net begint met je werk als junior werkvoorbereider, staat je een lange en enerverende carrière te wachten met tig doorgroeimogelijkheden. Je mag dan wel een relevante opleiding hebben afgerond, maar het echte werk moet letterlijk en figuurlijk nog beginnen!

Dat is positief, want het betekent ook dat er doorgroeimogelijkheden zijn wat betreft je salaris en werkzaamheden.

Wat voor doorgroeimogelijkheden je hebt als werkvoorbereider in de bouw?

Denk aan functies zoals:

✓ Projectcoordinator
✓ Projectleider
✓ Calculator & planner


Nog meer verantwoordelijkheden dus… Daar hoort natuurlijk ook een hoger salaris bij! Het is als werkvoorbereider in de bouw zelfs mogelijk om salarissen te bereiken van meer dan €5100,- bruto per jaar!

En naast een hoger salaris, wordt het werk uitdagender – en dus leuker!

Werkvoorbereider salaris zzp

Wat is het uurtarief van een ZZP werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider kun je er naast het vaste dienstverband ook voor kiezen, om als zzp’er aan de slag te gaan . Er zijn genoeg projecten te vinden waar de werkvoorbereider extern wordt ingehuurd als zzp’er.

Via Bouwselect kun je talloze projecten vinden voor werkvoorbereider zzp’er. Ook als je nog niet jaren aan ervaring hebt.

Als zzp werkvoorbereider verdien je relatief gezien veel meer dan een werkvoorbereider in vaste dienst. Het minimum uurtarief van een werkvoorbereider in de bouw ligt tussen de 40 euro en 60 euro per uur exclusief btw.

Dit uurtarief is aanzienlijk hoger, omdat de zekerheid van een vast inkomen ontbreekt. Dit betekent dat je vaak geen continuïteit hebt en regelmatig op zoek moet naar opdrachtgevers / projecten.

Kortom: de kans is aannemelijk dat je niet altijd werk hebt. Bovendien moet je belasting betalen over dit tarief en ben je zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld je pensioen.

Afhankelijk van je vaardigheden en de huidige marktsituatie kan het zeker weten aantrekkelijk zijn om als freelance / zzp werkvoorbereider aan de slag te gaan.

Ben je werkvoorbereider en momenteel op zoek naar zzp klussen of vacatures in de bouw? Via Bouwselect.nl vind je meerdere projecten voor deze functie!

Secundaire voorwaarden werkvoorbereider

Secundaire arbeidsvoorwaarden van een werkvoorbereider

Het salaris is natuurlijk niet het enige belangrijke aspect dat je mee moet nemen in je overwegingen als werkvoorbereider. Je kan als werkvoorbereider namelijk te maken hebben met:

  • reistijd,
  • hoge werkdruk
  • Medische situaties

Daarom doe je er verstandig aan om de secundaire arbeidsvoorwaarden altijd mee te nemen in je overweging.

Na maandenlang hard werken heb je vast ook een keer behoefte aan vakantie. Hoeveel vakantiedagen je hebt, is afhankelijk van het cao werkvoorbereider bouw. Dit is de CAO Bouw & Infra, waar over het algemeen 25 vakantiedagen worden gegeven. Dit kan verschillen per bedrijf, maar het minimum is 20 wettelijke vakantiedagen + vijf bovenwettelijke vakantiedagen.

Ook kun je nadenken over factoren zoals een lease-auto. Je moet als werkvoorbereider vaak naar bouwlocaties toe rijden. Het is wel zo prettig als deze reiskosten worden vergoed door het bedrijf – als dat niet gebeurt, is een iets hoger salaris wel op z’n plaats. Verder zijn zaken als de pensioenregeling, bonussen en doorgroeimogelijkheden natuurlijk van belang bij je contractonderhandelingen.

Werken als Werkvoorbereider!

Op zoek naar vacatures of projecten voor werkvoorbereiders? Bekijk hier direct onze openstaande vacatures, zodat jij straks aan de slag kan als werkvoorbereider (in de bouw). Je vindt talloze klussen in zowel vast dienstverband als zzp verband.


Veelgestelde vragen Werkvoorbereider Salaris

1) Wat verdient een werkvoorbereider?

Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider ligt in Nederland zo rond de € 3.530 bruto per maand. Wanneer je over de nodige werkervaring beschikt en alle relevante vaardigheden goed onder de knie hebt, dan kan dit salaris flink oplopen tot ongeveer € 5.100 bruto per maand.

Deze cijfers zijn gebaseerd op een werkvoorbereider die 40 uur per week werkt.

2) Wat verdient een zzp werkvoorbereider per uur?

Als zzp werkvoorbereider verdien je relatief gezien veel meer dan een werkvoorbereider in vaste dienst. Het uurtarief van een werkvoorbereider in de bouw ligt tussen de 40 euro en 60 euro per uur exclusief btw.

3) Wat doet een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat een project van start kan. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, houdt een werkvoorbereider zich vooral bezig met het voortraject. Maar ook tijdens het project moet de controle worden gehouden. 

Samen met de projectleider zorgt de werkvoorbereider ervoor dat het project op de rit blijft totdat de eindstreep is bereikt!


4) Wat is het salaris van een Junior werkvoorbereider?

Het minimumsalaris van een junior werkvoorbereider ligt rond de €2300,- bruto per maand. Afhankelijk van het opleidingsniveau en de vaardigheden die de Junior werkvoorbereider bezit, kan het bruto salaris oplopen tot €3000,- bruto per maand.

5) Wat is het salaris van een Senior werkvoorbereider?

Een senior werkvoorbereider verdient gemiddeld €4600,- bruto per maand.