Zzp Werkvoorbereider worden?

Ontdek hier wat de voor- en nadelen zijn!

De functie Werkvoorbereider is een uitdagend beroep. Voor de invulling van dit beroep is het belangrijk dat je over veel kennis en vaardigheden beschikt. De meeste beginnende werkvoorbereiders starten hun carrière in loondienst, maar je kan ook als zzp’er werkvoorbereider aan de slag.

In tegenstelling tot werkvoorbereiders die in loondienst werken, worden zzp werkvoorbereiders ingehuurd voor allerlei verschillende projecten. Daarnaast zijn er meerdere contrasten tussen werken als werkvoorbereider in vaste dienst en werken als een zzp werkvoorbereider.

Maar wat zijn nou die grote verschillen? Welke voor- en nadelen ervaar je als zzp werkvoorbereider? En welk type dienstverband past nou het beste bij jou?    

De antwoorden op deze vragen en nog veel meer dingen die je waarschijnlijk niet wist over de zzp werkvoorbereider ontdek je op deze pagina!

1) Wat doet een zzp werkvoorbereider?

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Als zzp werkvoorbereider werk je dus niet in vaste dienstverband voor een bedrijf, maar word je ingehuurd op projectbasis.

Om je een helder beeld te geven van de grootste verschillen, vind je hieronder een overzicht met significante verschillen.

Vaste dienstzzp
SalarisIn vaste dienst verdien je een vast maandsalaris, dat na verloop van tijd hoger / lager kan worden.Als zzp’er kun je zelf je uurtarief bepalen - per project kan dit verschillend zijn.
ProjectenJe werkgever bepaalt welke projecten er worden uitgevoerd.Je hebt keuzevrijheid in de projecten die je aanneemt.
VerantwoordelijkhedenIn vaste dienst houd je je bezig met het zo goed mogelijk uitvoeren van het project. Inkoop, communicatie en onderhandelingen vallen vaak buiten jouw verantwoordelijkheden.Als zzp-er heb je naast je werk als werkvoorbereider ook te maken met extra werkzaamheden, zoals het onderhandelen met vertegenwoordigers over de prijs, maar ook planning en administratie.

Benieuwd naar het salaris van een zzp werkvoorbereider, wat de voor- en nadelen zijn van dit type dienstverband en hoe je een volwaardige werkvoorbereider wordt? Lees dan vooral verder, want deze vraagstukken komen ruimschoots aan bod.

2) Hoe kan ik werkvoorbereider worden?

Het takenpakket van een zzp werkvoorbereider in de bouw kan dus net wat breder zijn dan wanneer je in loondienst aan de slag gaat. Dat maakt het werk vaak leuker, maar vereist vaak wel meer ervaring en kennis van zaken.

2.1 Opleiding werkvoorbereider

Meerdere wegen leiden naar Rome. Zo zijn er maar liefst 7 opleidingen .onderverdeeld in MBO, HBO en WO waarmee je werkvoorbereider kan worden.

Als je één van de volgende opleidingen hebt voltooid, kan je de functie werkvoorbereider bekleden:

NiveauNaam opleiding
MBOMiddenkaderfunctionaris bouw
MBOVakopleiding Calculeren en Werkvoorbereiding
HBO / WOBouwkunde
HBO / WOCiviele Techniek
HBO / WOInstallatietechniek
HBO / WOWerktuigbouwkunde
HBO / WOElektrotechniek

Omdat je als zzp werkvoorbereider in de bouw vaak meer verantwoordelijkheden, is het vaak ook een vereiste dat je een aantal jaar ervaring hebt.

Naast je opleiding is fulltime beschikbaarheid van belang – net als het hebben van een auto en een goede verzekering.

3) Voor- en nadelen werken als zzp werkvoorbereider

Werken als zzp werkvoorbereider kan zowel voor- als nadelen hebben. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen, zodat je straks kan bepalen of dit type dienstverband bij je past.

De 3 grootste voordelen:

 1. Keuzevrijheid projecten
  Als zzp werkvoorbereider geniet je van een zekere keuzevrijheid wat projecten betreft. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf welke opdrachten je wel of niet uitvoert.
  Via Bouwselect kun je talloze zzp werkvoorbereider projecten vinden, die aansluiten bij jouw kwaliteiten
 2. Hoog uurtarief
  Je hebt als zzp werkvoorbereider zelf inspraak tijdens de onderhandelingen van een bepaald project. Je hebt dus ook de vrijheid om zelf je uurtarief te bepalen.
  Daarnaast worden overuren ook gewoon volledig uitbetaald.
 3. Meer flexibiliteit
  Omdat je geen vast contract hebt, maar werkt voor verschillende opdrachtgevers, heb je meer ruimte om flexibel te zijn met bijvoorbeeld vakanties en vrije dagen.

De 3 grootste nadelen:

 1. Minder zekerheid
  Zodra je project klaar is, kan het zomaar zo zijn dat je een tijdje zonder werk komt te zitten. Omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van een opdrachtgever, verdien je dus geen geld totdat je een nieuw project vindt en afrondt.
 2. Meer regelwerk
  Een zzp werkvoorbereider regelt alles zelf – daarom moet je handig zijn met communiceren, plannen en organiseren. Daarnaast is het onderhandelen met de opdrachtgever ook een belangrijke skill om te bezitten.
  En vergeet tenslotte niet dat je zelf alle benodigdheden moet regelen, zoals een laptop en overige tools.
 3. Meer ervaring vereist
  Opdrachtgevers willen er zeker van zijn dat ze een kundige zzp werkvoorbereider inhuren. Daarom is ervaring in de bouwsector vrijwel altijd vereist bij een zelfstandige werkvoorbereider zonder personeel. Dit maakt het minder makkelijk voor junior werkvoorbereiders om als zzp’er te starten.

4) Wat is het uurtarief zzp werkvoorbereider in de bouw?

Het is belangrijk om een indicatie te hebben van je uurtarief als je zzp werkvoorbereider wil worden. Een gemiddelde zzp werkvoorbereider in de bouw hanteert een uurtarief van circa €40,- bruto.

Afhankelijk van je opleidingsniveau, ervaring en de moeilijkheidsgraad van het project, kan het uurtarief van een zzp werkvoorbereider oplopen tot ongeveer €60,- exclusief btw.

Op papier lijkt dit uurtarief misschien erg hoog, maar houd er wel rekening mee dat je nettowinst een stuk lager zal zijn – omdat je zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten die je voor, tijdens of door je werk maakt.

Ook bestaat de kans dat je niet altijd met een project bezig bent, omdat je bijvoorbeeld zoekende bent naar een nieuwe opdracht.

Wil je meer weten over het salaris van een werkvoorbereider?

Ontdek hier meer over salaris werkvoorbereider

5) Hoe komt een zzp werkvoorbereider aan opdrachten?

Een van de uitdagingen waar zzp’ers mee te maken krijgen, is het vinden én overtuigen van potentiële opdrachtgevers. Bouwselect vindt het vinden en binden van het juiste talent erg belangrijk. Daarom matchen wij zzp werkvoorbereiders aan interessante opdrachtgevers door heel Nederland.

Op Bouwselect vind je talloze opdrachten met een variërende aard. Zo houd je je werk als werkvoorbereider spannend en is geen dag hetzelfde. Om zelf een passend project te vinden, kun je filteren op sector, regio, opleidingsniveau en zelfs je uurtarief!

Geen zin in de zoektocht? Upload dan je CV, en wij zoeken een passende opdracht voor je! We geven je persoonlijk advies, en gaan discreet om met je informatie. Jij kiest zelf hoe en wanneer je een reactie wilt.

Zoek voor mij