Opleidingen voor Constructeurs

Ontdek de mogelijkheden!

Veel praktisch ingestelde jonge professionals zijn geïnteresseerd in een carrière als constructeur in de bouw.

Het is namelijk een uitdagend vakgebied dat een combinatie van technisch inzicht, creativiteit en probleemoplossend vermogen vereist. Maar welke opleidingen kun je volgen om een constructeur te worden?

In deze blog gaan we de verschillende opleidingsmogelijkheden onder de loep nemen, zodat jij straks weet welke opleiding het beste bij jou past om constructeur te worden.

Opleidingen constructeur in de bouw

Bouwkunde Opleiding constructeur

Een veelgekozen opleidingsrichting voor toekomstige constructeurs is bouwkunde MBO en bouwkunde HBO. Deze opleidingen leggen de basis voor een loopbaan in de bouwsector en bieden een kennisfundament op het gebied van:

  • constructietechnieken
  • materialen
  • ontwerpprocessen
  • bouwvoorschriften 

Belangrijk om te weten is dat je jezelf binnen de opleiding bouwkunde kunt specialiseren in constructietechniek om een constructeur te worden.

Civiele Techniek opleiding constructeur

Een andere populaire opleiding voor constructeurs is civiele techniek.

Dit vakgebied richt zich op:

  • de planning van infrastructuur
  • het ontwerp van infrastructuur
  • de bouw en het onderhoud van infrastructuur 

Als constructeur in de civiele techniek ga je je bezighouden met het ontwerpen en berekenen van de constructies die deze projecten ondersteunen.

Werktuigbouwkunde opleiding constructeur

Hoewel het in mindere mate is, kunnen opleidingen in werktuigbouwkunde ook leiden tot een carrière als constructeur. Werktuigbouwkunde richt zich op de ontwikkeling en het ontwerp van mechanische systemen en componenten.

Als constructeur binnen dit vakgebied kun je betrokken zijn bij het ontwerpen en analyseren van onderdelen en constructies voor machines, voertuigen en apparatuur.

Constructieve Techniek tot constructeur

Een meer gespecialiseerde keuze is een opleiding in constructieve techniek. Deze opleiding richt zich specifiek op het ontwerpen en berekenen van constructies. Je leert tijdens deze opleiding alles over:

  • de krachten die op constructies inwerken
  • de eigenschappen van materialen
  • de juiste berekeningsmethoden. 

Met een opleiding in constructieve techniek kun je direct aan de slag als constructeur.

Constructeurs Opleidingen en Certificeringen

Naast de hierboven genoemde brede opleidingen, zijn er ook specifieke constructeurs opleidingen en certificeringen beschikbaar. Deze cursussen richten zich op de gespecialiseerde vaardigheden en kennis die nodig zijn om als constructeur te werken.

Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je bestaande opleiding en kunnen je helpen je expertise verder te ontwikkelen.

Start jouw carrière als constructeur

Ontdek de diverse opleidingsmogelijkheden voor constructeurs en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière in de constructie. Of je nu interesse hebt in bouwkunde, civiele techniek, werktuigbouwkunde of een gespecialiseerde constructeursopleiding, bouwselect.nl staat voor je klaar.Klaar om je passie voor constructie om te zetten in een uitdagende loopbaan? Neem dan vandaag nog contact op en maak van jouw droom een werkelijkheid.