15 jul

“Ik voel me hier heel veilig.”

Door Loretta

Reem Matar groeide op in Syrië. Ze ging er naar school en studeerde er; in de hoofdstad Damascus haalde ze haar diploma Bachelor Civil Engineering. Vrij vertaald: weg- en waterbouwkunde. Drie jaar geleden vluchtte ze samen met haar man naar Nederland, omdat het in Syrië niet meer veilig was door de burgeroorlog. Ze is druk bezig om beter Nederlands te leren en dat gaat prima. Ze kon al snel aan de slag als productiemedewerker, maar ondertussen bleef ze hopen op een bedrijf dat haar een kans zou geven in het vak waar haar hart ligt: (civiel technisch of bouwkundig) tekenaar. Het lukte Ramona Snell, consultant civiel bij Bouwselect, om dat bedrijf te vinden. 

Bij Bouwadvies Van Maaren in het Groningse Leek zijn ze maar wát blij met de vakkennis en de inzet van Reem. Geen probleem natuurlijk om haar in te werken om de kleine, inhoudelijke verschillen tussen Syrië en Nederland te leren kennen. De taal, dat komt vanzelf wel. De gesprekken met haar nieuwe collega’s gaan voorlopig in een mengelmoes van Engels en Nederlands. Zo begrijpen ze elkaar perfect.

Ze volgt nu een cursus om handig te worden met de software Revit, die we in de bouw gebruiken om op de computer ‘slimme’ modellen in 3D te maken, ook wel BIM-modellen, de afkorting van Building Information Modeling. De taal in die software is sowieso internationaal. Je kunt er hele huizen mee bouwen, compleet met deuren en stopcontacten, vol gedetailleerde informatie, nog voordat ze écht gebouwd worden. Hoe bevalt het Reem, daar in Leek? Dat kunnen we haar het beste zelf vragen.

“Ik ben heel blij met deze kans! Mijn collega’s zijn zó aardig en behulpzaam, ik kan ze altijd vragen om even te helpen. Ik kan dit werk goed doen, omdat civiele techniek – op wat kleine details na, bijvoorbeeld bij de bouwmaterialen – eigenlijk overal hetzelfde is. In de architectuur zijn de verschillen een stuk groter. Ik vind het werk heel leuk en het team naaste collega’s bij Bouwadvies Van Maaren is ook heel plezierig. Wat wil je nog meer?”

“Heel interessant dat ik nu met Revit ga werken. Ik leer graag nieuwe dingen; je kunt er erg veel mee. Met Nederlands leren was ik al een aardig eindje op weg, maar er zijn natuurlijk vaktermen in de bouw die ik nog niet kende. Maar dat gaat razendsnel hoor! Mijn man is ook heel blij voor me. Hij moedigt me altijd aan om te doen wat me gelukkig maakt.”

“Ik heb nu een heel goed leven hier. Al zal er altijd wel een gevoel van gemis blijven, dat kan ik niet uitschakelen; ik mis mijn familie en vrienden, die in Syrië zijn.” 

“Over wennen in Nederland: het ergste moet ik nog wennen aan het weer. Voor mijn gevoel is het een groot deel van het jaar koud en nat. Daar staat veel tegenover: alles is hier zo mooi schoon en groen, de natuur is prachtig, de mensen zijn heel aardig. En natuurlijk het allerbelangrijkste: je kunt je hier heel veilig voelen.”

“Ik wil het graag iedereen die nieuw is in Nederland als tip meegeven: probeer een fijne baan te krijgen. Pak die kans! Ik weet zeker dat je alle steun krijgt die je nodig hebt.”