21 jul
Opinie

Ken je toeleverancier

Door Danny Heijkoop

Lees het gehele artikel op de aannemer.

Nu handhaving op de Wet DBA steeds zichtbaarder is, steken ook de gevolgen van de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) de kop op. MKB-ondernemers realiseren zich niet dat schijnzelfstandigheid hier direct mee te maken heeft. Als je toeleverancier naheffingen niet betaalt of kan betalen (en zelfs failliet gaat), komt de fiscus bij jou geld halen. Ken je onderaannemers, luidt de waarschuwing van Sipke Meindertsma.

Wat houdt de Wet Ketenaansprakelijkheid in?

Om het geheugen even op te frissen: de WKA (ingevoerd in 1982) is bedoeld om oneerlijke concurrentie en malafide praktijken tegen te gaan. Het maakt opdrachtgevers en hoofdaannemers in de bouw aansprakelijk voor (onbetaalde) loonheffing van hun onderaannemers. Anders gezegd: als de toeleverancier de loonheffing niet betaalt, houdt de Belastingdienst de hoofdaannemer aansprakelijk voor de schulden.

Door al het nieuws over de Wet DBA zien we hoeveel bedrijven hun werk uitbesteden en zelfstandigen inhuren. Maar diezelfde aannemers zijn naïef en toetsen onvoldoende met wie ze zakendoen: is de onderaannemer misschien een schijnzelfstandige? Om me heen zie ik legio voorbeelden.

Faillissement? Dan komt de fiscus bij jou

Wat men zich niet realiseert, is dat die WKA en schijnzelfstandigheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Stel: je hebt een eenmanszaak met 1,5 miljoen euro omzet en tien schijnzelfstandigheden. Dan krijg je een naheffing van 2,5 ton. Zo’n bedrijf kan dat niet betalen en gaat failliet. En de fiscus? Die komt bij jou uit.

Soms is het naïviteit, soms ook bewust risico nemen en de grenzen opzoeken. Er handelen meer en meer partijen als ‘uitzendbureau’, die zich afficheren met goed en goedkoop. Die maken zich niet zo druk om de handhaving en nemen het niet zo nauw met de regels.

Voorbeeld uit de praktijk

Concreet voorbeeld: een klant van mij huurt een montagebedrijf in. Hun zzp’ers krijgen volop instructies hoe ze het werk moeten doen en rijden rond met kleren van het bedrijf. Alles wordt voor ze geregeld. Die zijn dus veel te veel ingebed in de organisatie. Van dat soort partijen hebben wij last. Want vaak huurt een bouwbedrijf, naast ons, ook andere bemiddelaars in. Dat is gebruikelijk in onze sector.

De problemen worden verder in de hand gewerkt door het huidige personeelstekort, dat van alle branches het grootst is in de bouw. 80 procent van de ondernemers in onze branche heeft hier last van, meldde het CBS laatst. Daarnaast neemt de kostprijs van arbeid nog steeds toe. Daardoor krijg je dit soort constructies.

Ken je keten

De strijd om de beschikbare krachten neemt toe nu de vijver steeds kleiner wordt. Dat gaat ten koste van kwaliteit en betrouwbaarheid. Aannemers stappen over naar partijen die ik als cowboys zou betitelen. ‘Het was zo lekker goedkoop’, hoor je dan. Doe zaken met solvabele bedrijven die gecertificeerd zijn, is mijn antwoord daarop. Ken je toeleveranciers!

Samen met brancheverenigingen in de uitzendwereld, ABU en NBBU, werken we momenteel hard aan de totstandkoming van een keurmerk voor zzp-bemiddeling. Zo scheiden we het kaf van het koren.