vrouwen in de bouw
29 okt
Blog

Meer aandacht voor vrouwen in de bouw

Door Dennis Pettinga

Het lijkt nog steeds een echte mannenwereld, de bouw. De cijfers liegen er niet om. Van alle medewerkers in de bouw is slechts 9% vrouw. Eén daarvan is Daniela Brauer, die twee jaar geleden via Bouwselect haar positie verwierf als projectcoördinator bij een ingenieursbureau. Net als Yolanda van Rijswijk (Bouwvrouw van 2020) spreekt ze met veel enthousiasme over de bouw. Benieuwd? Lees hier meer! 

De vrouw nog steeds ondervertegenwoordigd in de bouw 

Met een aandeel van nog geen tien procent zijn vrouwen zoals Daniela nog steeds ondervertegenwoordigd in de bouwsector. Maar dat weerhoudt Daniela niet om zich te melden aan de poort van het mannenbolwerk dat de bouwsector nog is. 20 jaar geleden volgde Daniela een bouw gerelateerde opleiding en begon ze haar carrière als bekisting ontwerpen en tekenaar. Door diverse ups en downs in de bouwsector werkt Daniela vooral op projectbasis. De ene keer als calculator, dan weer als tekenaar of projectcoördinator. De diversiteit aan projecten en werkzaamheden pakken voor Daniela voordelig uit. Ze verbreed haar kijk op de bouwbranche en mede daardoor lijkt haar droom aan realiteitszin te winnen. Nu werkt Daniela alweer twee jaar met veel plezier via Bouwselect bij het ingenieursbureau. Hier zet zij zich als projectcoördinator in voor het verstevigen van woningen die constructieve schade hebben opgelopen.

Aantal vrouwen in de bouw

Vooral in de boardrooms van  bouwbedrijven wemelt het nog van de mannen. Het aandeel vrouwen onder de leidinggevende is 5% en slechts 4.1% van de topverdieners in de bouw is vrouw. Ze zijn er dus wel, maar de diversiteit in bouwend Nederland kan beter. Dit vindt ook Cobouw, die jaarlijks de ‘Bouwvrouw van het Jaar’ bekroond.  

Yolanda van Rijswijk bekroond tot ‘Bouwvrouw van het Jaar’

Dit jaar nam Yolanda van Rijswijk, hoofd productie van Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Bouw Midden West de felbegeerde titel in ontvangst. Yolanda werkt al bijna haar hele carrière in de bouw. Toch kiezen lang niet alle vrouwen met dezelfde opleiding als Yolanda voor dit werk. Yolanda heeft Bouwkunde gestudeerd, waarbij nota bene de helft van de studenten vrouw is. Deze verdeling vertaalt zich niet naar een functie in de bouw. “Vrouwen kiezen na hun studie eerder voor architectuur of voor een adviserende rol”, aldus Yolanda. Volgens Yolanda is het tijd dat daar verandering in komt. 

Het aandeel vrouwen in de bouw en infrastructuur vergroten

Yolanda was ontzettend blij toen ze hoorde dat ze genomineerd was voor deze prestigieuze titel en vooral verrast toen ze de award ook nog in de wacht sleepte. Daarmee laat Yolanda mede genomineerden Dorien Staal, directeur van ‘Voorbij Prefab’ en Yvonne van der Hulst, eigenaar van ‘Van der Hulst bouwbedrijf’ achter zich. 

Als bestuurslid van het vrouwennetwerk ‘EVA’, zet Yolanda zich in om het aandeel vrouwen in de bouw en infrastructuur te vergroten. Mede daardoor valt Yolanda op en werd ze door Cobouw tot ‘Bouwvrouw van 2020’ gekroond.

Meer aandacht voor vrouwen in de bouw

De titel is prachtig, maar daar is het Yolanda niet om te doen. De echte winst zit hem in de aandacht voor de vrouw in de bouw. Die zichtbaarheid is een kernpunt, want de vrouw wordt nog te vaak over het hoofd gezien in de bouwsector. Het is belangrijk dat vrouwen zichtbaar worden voor elkaar, want “vrouwen trekken vrouwen aan”, aldus Yolanda. 

Jong vrouwelijk talent in de bouw

Naast Yolanda valt ook Suze Gehem, oprichter en directeur van ‘De Groene Grachten’ in de prijzen. Zij ging er vandoor met de titel: ‘Jong Talent’. Met haar bedrijf verduurzaamt Suze historische panden op innovatie wijze. Van studentenverenigingen tot kerk en tropeninstituut. Ook is Suze mede-oprichter en voorzitter van ‘Rooftop Revolution’, waarmee ze nieuwe natuurgebieden bovenop daken ontwikkelt. 

Vacatures voor vrouwen in de bouw

Wil jij net als Daniela, Yolanda en Suze jouw droom als vrouw in de bouw verwezenlijken? Bekijk onze bouw vacatures en solliciteer ook naar zo’n prachtige functie of lees meer over vrouwen in de bouw

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!