Vrouwen in de bouw
9 jul
Blog

Vrouw in de bouw? Jazeker!

Door Dennis Pettinga

De bouw klinkt voor menig mens als een typische mannensector. Toch heeft het aandeel vrouwen in de bouw sinds de jaren 90’ een flinke groei doorgemaakt. Echter blijft het voor velen vreemd om een vrouw de steigers te zien aflopen, terwijl vrouwen de bouwwereld wel degelijk een positieve impuls geven. De bouw wacht op vrouwen die kunnen sjouwen. Hier lees je waarom!

Diversiteit, de sleutel tot succes

De vrouw bouwt mee en dat werkt positief! Organisaties en bedrijven met diversiteit binnen het personeel hebben een breder scala aan vaardigheden in huis. Het aandeel vrouwen in de bouw zorgt voor dynamiek, inspiratie, veelzijdigheid en uiteindelijk winst voor de organisatie. Een gezonde mix van mensen op alle niveaus binnen een organisatie resulteert uiteindelijk in een innovatieve en slagvaardige organisatie met een betere verbinding met de markt. Zeker in de sterk concurrerende bouwbranche is diversiteit de sleutel tot succes!

Makkelijker mee in de ‘nieuwe bouw’

De bouwsector heeft met een aantal grote veranderingen te maken en juist nú zijn vrouwen onmisbaar. De omslag van product- naar klantgericht denken maakt klantgericht handelen noodzakelijk. Ook is het bouwproces tegenwoordig complexer dan vroeger. Vele tientallen partijen zijn betrokken bij bouwprojecten en daarnaast werken we aan steeds meer kleinschalige projecten. Dit vraagt om meer afstemming, planning en coördinatie. Vrouwen zijn van nature goede jongleurs en hebben het vermogen om veel activiteiten tegelijk uit te voeren. Ook het vermogen van vrouwen om goed te kunnen plannen, coördineren en samenwerken zijn belangrijke kwaliteiten voor de ‘nieuwe bouw’.

Vooroordelen belemmeren de vrouw & de bouw

Vooroordelen over vrouwen in de bouw kennen we allemaal: ‘vrouwen hebben geen ruimtelijk inzicht’, ‘vrouwen zijn niet sterk genoeg’ en ga zo door. Dit hokjesdenken belemmert veel vrouwen te kiezen voor de bouwsector, en de bouwsector om te kiezen voor de vrouw. Stap daarom af van het hokjesdenken en kijk naar het individu in plaats van te stereotyperen.

Carrière maken in een mannenwereld

Om de traditionele ‘mannencultuur’ binnen de sector te doorbreken doen we er goed aan om de huidige vrouwen in de bouw een podium te geven en zichtbaar te maken. Nina van Arum zet zich al jaren in voor topvrouwen in de bouw en heeft de netwerkclub ‘Topvrouwen in de bouw & infra’ opgericht, een club voor vrouwen in de bouwsector die ambitie hebben om aan de top te komen. Echter is het zo dat het magere aantal vrouwen in de bouw ook te maken heeft met het beschikbare aanbod van technische opgeleide vrouwen. Het aantal vrouwen dat in Nederland kiest voor een technische opleiding is traditioneel laag. Belangrijk is om op jonge leeftijd meisjes te enthousiasmeren voor de bouwsector. VHTO, het landelijke exptertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek heeft daarom verschillende projecten voor het primaire onderwijs, voortgezet onderwijs en studenten om meisjes en vrouwen kennis te laten maken met de bouw. Projecten van VHTO zijn onder andere: ‘Girlsday’, Spiegelbeeld en ‘Dit doe ik’.

Vacatures voor vrouwen in de bouw

Bij Bouwselect vind je allerlei vacatures in de bouw, ongeacht voor welk geslacht. Neem gerust contact op. Ook wanneer je werkgever bent en op zoek bent naar werknemers in de bouw.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!