30 mei

“Pensioen? Ik heb helemaal geen zin in stoppen!”

Door Loretta

Door Hans Schrijer

In april bereikte Tonny Bloem de leeftijd, 66 en 7 maanden waarmee hij met pensioen kan. Sinds drie jaar werkt hij via Bouwselect bij Bouwadvies Van Maaren in Leek, als bouwkundig inspecteur. Hij heeft er elke dag weer plezier in: “Mooi werk en het team is fantastisch.” Geen haar op zijn hoofd, die eraan denkt om binnenkort afscheid te nemen. Sterker nog: “Dit werk had ik 20 jaar eerder moeten gaan doen! Maar ja, toen bestond deze functie nog helemaal niet.”

Vrienden probeerden hem nog te overtuigen met “Je moet nú gaan genieten! Thuis.” Natuurlijk heeft hij wel hobby’s in zijn vrije tijd: “Mijn nieuwe motor, een dikke Suzuki Intruder 1500 VC, zeg maar ‘de Japanse Harley’, of lekker samen weg met de caravan.” Maar voorlopig beschouwt hij zijn baan als zijn allergrootste hobby.

Voldoening

Tonny werkte voor Van Maaren mee aan de afhandeling van aardbevingsschade; toen dat nog de ‘Stuwmeerregeling’ heette. De 5000 euro schadevergoeding die je kon krijgen zonder calculatie en zonder dossier. Nu gaat hij op pad om schade kritisch te beoordelen. “Vooral in het hoge Noorden, omgeving Loppersum en Godlinze bijvoorbeeld, daar is de schade echt serieus. Mensen zijn soms ten einde raad. Heel begrijpelijk. Het is dan ook geweldig als ze aan het eind van je bezoek voor het eerst weer opgelucht en blij kunnen lachen. Dan zie je ze stralen! Het is een technisch beroep, maar je bent zo nu en dan ook net een maatschappelijk werker. Tact, geduld en inlevingsvermogen zijn zeker zo belangrijk.” 

Fijn team, goede sfeer 

Vooral genieten van het buiten zijn dus?
“De dagen op kantoor zou ik ook niet willen missen. Je moet presteren, het is aanpakken, maar we hebben ook veel lol samen. Als het te serieus dreigt te worden, kijken mijn collega Gerrit (ook 60-er) en ik elkaar eventjes met pretogen aan. Dan nemen we die jonge mannen er één voor één tussen. Wij zijn wel de gangmakers, geloof ik. Ik kan nog net zo gek zijn als 40 jaar geleden, hoor.”

Kan ik je helpen?

“We leren nog elke dag van elkaar. We helpen elkaar ook steeds, als vanzelfsprekend. Dat is het mooie; dat heb ik ergens anders wel eens gemist. De een heeft TH gedaan, de ander weet meer uit de praktijk. Ik deed hiervoor al van alles: automonteur, werk bij een constructiebedrijf, ik was werkvoorbereider in de prefab beton, daarna was ik bedrijfsleider bij een groothandel in bouwmaterialen, waar ik mijn hbo-opleiding heb gehaald. Ondertussen mocht ik bij een aantal leveranciers van bouwmaterialen verkorte praktijkcursussen stukadoor, timmerman en tegelzetten volgen. Daar heb ik nu best profijt van. Ik kan soms inschatten of een berekening op papier ook in het echt gaat werken.”

De rol van Bouwselect

“Ik heb een heel goede band met Stefan Hermans, mijn vaste consultant bij Bouwselect. Alles is altijd perfect geregeld. Mijn loon komt stipt op tijd binnen. Als je een vraag hebt, stuur je een appje en krijg je meteen een duidelijk antwoord.” 

“Net als een paar andere uitzendkrachten van Bouwselect is me ook wel aangeboden om in vaste dienst te komen (het bevalt blijkbaar wederzijds prima), maar dat wil ik bewust niet. Ik houd van de vrijheid. Als ik volgende week toch ineens wil stoppen, kan dat.”

Wens je Tonny succes met de komende 5 jaar, dan zegt hij lachend: “Maak er maar 10 van.”