Toe aan een frisse wind door je carriere? Nu is het moment!
2 dec
Blog

Toe aan een frisse wind door je carrière? Nú is het moment!

Door Dennis Pettinga

Loop je al een lange tijd rond met het idee om een compleet nieuw carrièrepad te bewandelen? Het aantal openstaande vacatures is onlangs opgelopen tot een nieuw record. Dit is jouw moment om moed te verzamelen en voor jezelf de knoop door te hakken. 2020 wordt jouw jaar. Wij geven je een aantal tips om de overgang naar een carrière in de bouw zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Denk na over je beweegredenen

Na een periode van rust beseffen mensen zich vaak dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. De zomer en het najaar zijn de uitgelezen kans om je te heroriënteren. Mensen nemen hun carrière onder de loep en stellen zichzelf de vraag: waar sta ik en waar wil ik naartoe in het nieuwe jaar? In de meeste gevallen leidt dit tot een zoektocht naar een nieuwe baan. 

Al die plannen om te switchen naar een baan in de bouw geven je energie, maar het kan ook vermoeiend zijn en veel kopzorgen opleveren. Het begint allemaal bij jezelf. Zorg dat je voor jezelf een duidelijk beeld heb geschetst van wat je nu écht wilt in het nieuwe jaar en welke stappen je moet ondernemen om dit te kunnen bereiken. 

Timing

‘Een nieuw jaar, een nieuwe start’ is iets wat in veel mensen omgaat. Timing is hierbij een van de belangrijkste succesfactoren. Als je kijkt naar het aantal cv-uploads per maand is er iets opvallends. De maand januari (10,4%) is de populairste maand voor het uploaden van je cv. Dit is gebleken uit onderzoek van Managing Director Frederique Bruggeman van Robert Half, wereldwijd marktleider in gespecialiseerde rekrutering. 

Bovendien is de afgelopen zes jaar het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toegenomen. Volgens het Centraal Bureau Statistiek is het aantal openstaande vacatures eind juni 2019 opgelopen tot een nieuw record: 284 duizend(!). Al deze feiten vormen de uitgelezen kans om nú actie te ondernemen en jouw baan in de bouw na te jagen!

Benut je kansen

Zelf vacatures zoeken is een logisch begin, maar een baan daadwerkelijk binnenslepen is een ander verhaal. Het opsturen van je cv en motivatie is tegenwoordig niet meer de beste manier. Het is tijd om optimaal gebruik te maken van alle beschikbare mogelijkheden om de beste versie van jezelf neer te zetten in de arbeidsmarkt. 

Naast een strak en verzorgd uitziend cv, zijn jouw social media kanalen bijna net zo belangrijk. Google jezelf eens en kijk wat er allemaal openbaar staat op je social profiel(en). Foto’s van een uit de hand gelopen avondje in de kroeg met vrienden zijn leuk voor je eigen kring, maar misschien niet voor de ogen van een potentiële werkgever. 

Werving via social media

Social media zijn niet alleen kanalen om vacatures te ontdekken of persoonlijke dingen op te delen. Steeds meer bedrijven werven nieuwe kandidaten via LinkedIn. Bouw een representatief profiel, houdt deze altijd up-to-date en laat jezelf actief zien. Dit is key voor succes op LinkedIn. In een ander blog geven we je vier sollicitatietips die je niet wilt missen!

Ben je klaar voor een carrièreswitch en benieuwd naar functies binnen de bouw? Bekijk al onze vacatures of neem contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken wat bij jou past! 

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!