Opleiding Werkvoorbereider

Ontdek hier met welke opleidingen je werkvoorbereider wordt!

Heb jij de ambitie om als werkvoorbereider aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om te weten met welke opleidingen je een werkvoorbereider kan worden. Het is namelijk een vereiste om een diploma te hebben voor deze mooie functie.

Als werkvoorbereider moet je bijvoorbeeld weten

✓ hoe je een planning maakt.
✓hoe je materialen moet inkopen.
✓hoe je het kostenplaatje bewaakt.

Deze uiteenlopende verantwoordelijkheden vragen natuurlijk om de nodige kennis en ervaring.
Daarom vertellen we je op deze pagina alles wat je moet weten over de opleidingen om werkvoorbereider te worden!

Welke opleiding is nodig om werkvoorbereider te worden?

Zonder relevante diploma is het onmogelijk om aan de slag te gaan als werkvoorbereider. Ongeacht in welke branche je je wil begeven. Je kunt werkvoorbereider worden in de volgende industrieën:

  • de bouw
  • techniek
  • grond/weg/waterbouw (gww).


Alle opleiding

Om werkvoorbereider te worden in één van deze sectoren is er minimaal een mbo-opleiding vereist. Zo zijn er vele technische stromingen binnen het mbo waarmee je werkvoorbereider kan worden.

Met een mbo diploma kun je vervolgens doorstromen naar een hbo-opleiding, wat je kans op een baan aanzienlijk versterkt. Bovendien liggen de salarissen ook hoger wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond.

Bij HBO en WO-opleidingen kan je denken aan stromingen zoals civiele techniek, installatietechniek, bouwkunde of werktuigbouwkunde. Daarmee kun je vaak aan de slag op grotere en complexere projecten.

NiveauNaam opleiding
MBOMiddenkaderfunctionaris bouw
MBOVakopleiding Calculeren en Werkvoorbereiding
HBO / WOBouwkunde
HBO / WOCiviele Techniek
HBO / WOInstallatietechniek
HBO / WOWerktuigbouwkunde
HBO / WOElektrotechniek

Nu je weet welk opleidingsniveau nodig is om werkvoorbereider te worden, gaan we dieper inzoomen op de verschillende werkgebieden, zodat je straks precies weet welke opleiding je moet volgen!

Welke cursus of opleiding moet ik volgen?

Als toekomstige werkvoorbereider heb je verschillende werkgebieden waarin je een baan kunt vinden. Daarom is het belangrijk dat je weet welke richting je op wil, zodat je de opleiding kiest die past bij jouw behoeften.

Hieronder behandelen we de 3 populairste stromingen:

1) Opleiding werkvoorbereider GWW (Grond-, weg- en waterbouw)

Wil jij je laten omscholen tot werkvoorbereider in de grond-, weg- en waterbouw? Dan ga je een belangrijk onderdeel uitmaken van de inrichting van Nederland!

Zo leer je tijdens deze studie(s) bijvoorbeeld calculeren, plannen en het ontwerpen van wegen en openbare ruimtes. Ook het uittekenen van waterbouwkundige constructies en spoorwegen zit hierbij inbegrepen.

2) Opleiding werkvoorbereider in de bouw

Wil jij aan de slag als werkvoorbereider in de bouw? Volg dan een opleiding tot werkvoorbereider. Tijdens deze studie leer je werkplannen schrijven, planningen opstellen en afwijkingen signaleren en oplossen.

3) Opleiding werkvoorbereider civiele techniek

Tijdens de cursus Werkvoorbereider in de Civiele Bouw krijg je inzicht in de procesmatige zaken rond een bouwproject. Denk aan het lanceren van een project, maar ook de planning en bouwaspecten komen ruimschoots aan bod.

Welke competenties moet een werkvoorbereider hebben?

Naast de juiste papieren en beroepsspecifieke vaardigheden is het goed om te weten welke competenties nog meer nodig zijn als werkvoorbereider in spé.

In de bouwsector is het bijvoorbeeld enorm belangrijk dat werkzaamheden de correcte inschatting krijgen en dat de uitvoering volgens planning verloopt. Bouwprojecten moeten namelijk binnen de kaders van tijd, geld en mankracht efficiënt begeleid en aangestuurd worden.

Het zal je waarschijnlijk niks verbazen dat je als werkvoorbereider nauwkeurig moet zijn, maar ook oog voor detail moet hebben. Daarnaast is goed plannen en organiseren ook enorm belangrijk.

Ook is het een onmisbare skill om over sociale vaardigheden te bezitten; je werkt namelijk voortdurend samen met anderen.

Niet alleen met het projectteam, maar ook met klanten, leveranciers en aannemers. Tenslotte is verstand van software ook een vereiste voor jou als werkvoorbereider, omdat je gaat werken met programma’s programma’s zoals AutoCAD en Navision.

Ontdek hier meer over de werkvoorbereider

Wat zijn de baankansen als werkvoorbereider na opleiding?

Je bent nu vast benieuwd naar de kansen op een baan als werkvoorbereider.

Baankansen hangen altijd samen met externe factoren, zoals de economie. Alleen zien we de afgelopen jaren een groeiende vraag naar werkvoorbereiders. Vooral veel technische bedrijven zitten namelijk verlegen om deze professionals.

Daarom zijn er momenteel volop kansen om als werkvoorbereider aan de slag te gaan! Dat is natuurlijk mooi nieuws aangezien de arbeidsmarkt vergrijst en er vele banen vrij gaan komen de komende 5 jaar.

________________________________________________________________________________________________________________________

Interessant weetje

De komende jaren moet er veel werk verzet worden om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken, vanwege het klimaatakkoord. Dit betekent dat er een flinke uitdaging is voor de bouwsector, waar jij als werkvoorbereider een cruciale rol in kan spelen!

________________________________________________________________________________________________________________________

Ook als je weinig ervaring hebt als werkvoorbereider zijn er voldoende mogelijkheden, bijna de helft van de werkvoorbereider vacatures staan open voor junior posities. Je bevindt je dus in een uitstekende periode om aan de slag te gaan als werkvoorbereider.

Opleiding tot Werkvoorbereider

Wil jij je laten omscholen tot een werkvoorbereider? Of wil je checken of je de juiste papieren voor deze functie op zak hebt?

Dan ben je hier op de juiste plek!

Als werkvoorbereider heb je minimaal een mbo-diploma richting Bouw/Infra nodig. Bij grotere, complexe projecten kan een afgeronde HBO Civiele Techniek- of Bouwkunde opleiding zelfs een vereiste zijn.
Mocht je een dergelijk diploma op zak hebben, dan ben je al een heel eind. Toch komen er ook een aantal vaardigheden om de hoek kijken die je niet standaard uit de schoolbanken meeneemt.


Hier een aantal van die essentiële vaardigheden:

✓ Je bent een goede planner
✓ Je kan uitstekend organiseren
✓ Je beheerst communicatieve soft skills
✓Je bent besluitvaardig en duidelijk
✓Je bent een meester in het onderhandelen

Wil jij een werkvoorbereider worden? Neem gerust contact op!

3 Veelgestelde vragen over werkvoorbereider

1) Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider ben je een belangrijke schakel in de bouw of techniek. Je bent de onmisbare professional met vele verantwoordelijkheden tijdens projecten. Je stelt vast wat er gebeuren moet, zorgt voor correcte organisatie en bent verantwoordelijk voor de planning.

Bekijk onze pagina over werkvoorbereider

2) Wat is het verschil tussen een werkvoorbereider en een projectleider?

De projectleider is eindverantwoordelijk voor het gehele project. De werkvoorbereider zorgt ervoor dat alle materialen op orde zijn voor het bouwproject.

Van het begin tot het einde is de werkvoorbereider een belangrijke schakel in het project. De werkvoorbereiders ondersteunen dus de projectleider en zorgen ervoor dat het project succesvol verloopt. Als werkvoorbereider kan het een logische stap zijn om door te groeien naar projectleider.

3) Wat verdient een werkvoorbereider?

Het salaris van een werkvoorbereider (in de bouw) varieert tussen de €2200 tot €4500, afhankelijk van ervaring en opleiding. Ook per werkgever kunnen de salarissen uiteraard verschillen van elkaar.

Bekijk onze pagina over het salaris van een werkvoorbereider