Wat is het salaris van een uitvoerder in Nederland?

Gemiddeld salaris uitvoerder (Bron: Indeed)

Het salaris van een uitvoerder is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van het bedrijf, de locatie, type dienstverband, de branche en natuurlijk hoeveel ervaring de uitvoerder bezit. In Nederland ligt het salaris van een uitvoerder gemiddeld tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand. Afhankelijk van de factoren die we in deze blog behandelen, kan dit dus hoger of juist lager uitvallen.

Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan deze blog over het salaris van een uitvoerder (in de bouw).

 1. Wat is een uitvoerder?
 2. Salarisschaal voor uitvoerders
 3. Factoren die invloed hebben op het salaris van een uitvoerder
 4. Hoe je het salaris van een uitvoerder kunt verhogen
 5. Conclusie

Wat is een uitvoerder?

Een uitvoerder is verantwoordelijk voor het leiden van projecten of werkzaamheden. Dit kan in verschillende sectoren zijn, zoals de bouw, infra of groenvoorzieningen.

De werkzaamheden komen in alle sectoren vrijwel overeen:

● Coördineren van onderaannemers en hun werkzaamheden.
● Bewaken van de planning en het budget van het project.
● Controleren van de kwaliteit van het werk.
● Communiceren met het management, architecten en andere betrokken partijen.

Het takenpakket van de uitvoerder bestaat dus uit de planning, coördinatie en uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast zorgt de uitvoerder ervoor dat het project volgens afspraak wordt afgerond.

Lees hier alles wat je moet weten over een uitvoerder

Wat verdient een uitvoerder?

Het salaris van een uitvoerder is afhankelijk van meerdere factoren. Dit zijn de 3 belangrijkste factoren die bepalen hoeveel je verdient als uitvoerder:

 • de sector (bouw, infra, groenvoorzieningen) het opleidingsniveau (mbo, hbo, WO),
 • ervaring (junior, medior, senior)
 • geografische locatie (Friesland, Noord-Holland, Limburg)

Gemiddeld verdient een uitvoerder in Nederland tussen de €2,500 en €4,500 bruto per maand. Dit kan echter hoger of lager zijn door de hierboven genoemde punten.

Het is belangrijk om te weten dat er geen vast salaris bestaat voor de functie van uitvoerder, en dat de salarissen zelfs kunnen variëren per organisatie en branche. Het is daarom aan te raden om specifieke informatie in te winnen over de salarissen in de branche waarin je wilt werken als uitvoerder. Nu je een beeld hebt van het salaris van een uitvoerder, gaan we dieper in op de factoren die van invloed zijn op hoeveel je gaat verdienen.

Factoren die invloed hebben op salaris uitvoerder

Het salaris van een uitvoerder (in de bouw) wordt bepaald op basis van meerdere factoren. Hieronder gaan we dieper in op de 3 externe factoren die doorslaggevend zijn:

 1. Grootte en type bedrijf: In grote bedrijven of in een specifieke sector kan het salaris hoger zijn dan in kleinere bedrijven of bedrijven in een andere sector.
 2. Locatie: Salarissen variëren tussen verschillende regio’s en steden. Een uitvoerder in Noord-Holland kan bijvoorbeeld een hoger salaris hebben dan een uitvoerder in Groningen of Friesland. Dit heeft te maken met externe factoren zoals kosten van leven, maar ook vraag en aanbod in een bepaald gebied.
 3. Branche: Ook kunnen de salarissen van een uitvoerder verschillen per branche. In de bouw- of technische sector heeft een uitvoerder bijvoorbeeld een hoger salaris dan in de groenvoorzieningen.

Uitvoerder salaris per sector

Het salaris van een uitvoerder kan ook per sector variëren. Hieronder hebben we de verschillen of overeenkomsten voor je in kaart gebracht.


Uitvoerder in de bouw salaris

Uitvoerders in de bouwsector zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van bouwprojecten. Salarissen in de bouw kunnen variëren van €2,500 tot €4,500 bruto per maand

Uitvoerder salaris Infra

Uitvoerders in de infrastructuursector zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten zoals wegen, bruggen, tunnels en andere infrastructuur. Salarissen in de infrastructuur kunnen variëren van €2,500 tot €4,500 bru to per maand.

Uitvoerder salaris groen

Uitvoerders in de groensector zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten zoals parken, tuinen, groenarchitectuur en landschapsontwerp. Salarissen in de groensector kunnen variëren van €2,500 tot €4,500 bruto per maand.

Salaris uitvoerder op ervaring

Hoe langer iemand als uitvoerder werkt, hoe hoger het salaris vaak is. Om je hier een helder beeld bij te geven, hebben we het gemiddelde salaris op basis van ervaring voor je benoemd.

Junior uitvoerder salaris

Een junior uitvoerder heeft weinig tot geen ervaring in de branche. Salarissen voor een junior uitvoerder kunnen variëren van €2,000 tot €3,500 bruto per maand.

Medior uitvoerder salaris

Een medior uitvoerder heeft enige ervaring in de branche. Salarissen voor een medior uitvoerder kunnen variëren van €3,000 tot €4,500 bruto per maand.

Senior uitvoerder salaris

Een senior uitvoerder is iemand met veel ervaring in de branche en vaak verantwoordelijk voor het aansturen van een team. Salarissen voor een senior uitvoerder kunnen variëren van €4,500 tot €6,500 bruto per maand.

Kortom, de ervaring die je hebt als uitvoerder (in de bouw) is een factor die zwaar meeweegt in je salaris.

Salaris uitvoerder per opleidingsniveau

Opleidingen en certificaten kunnen van invloed zijn op het salaris van een uitvoerder. We hebben een onderverdeling gemaakt op WO, hbo en mbo.

Uitvoerder opleiding HBO salaris

Een uitvoerder met een HBO-diploma kan een hoger salaris verwachten dan iemand zonder een dergelijke opleiding, afhankelijk van ervaring, locatie en specifieke functie.

 • Junior uitvoerders met een HBO-opleiding verdienen gemiddeld tussen €2,500 en €3,500 bruto per maand.
 • medior uitvoerders met een HBO-opleiding verdienen tussen €3,500 en €4,500 bruto per maand.
 • senior uitvoerders met een HBO-opleiding verdienen tussen €4,500 tot €6,500 bruto per maand.

Houdt er wel rekening mee dat salarissen kunnen variëren per organisatie en branche.

Uitvoerder opleiding MBO salaris

Een uitvoerder met een MBO-diploma kan een lager salaris verwachten dan een uitvoerder met een HBO- of universitaire opleiding.

 • Junior uitvoerders met een MBO-diploma verdienen gemiddeld tussen €2,000 en €2,500 bruto per maand
 • medior uitvoerders met een MBO-diploma verdienen tussen €2,500 en €3,500 bruto per maand
 • senior uitvoerders verdienen €3,500 tot €5,000 bruto per maand. Een uitvoerder met een universitaire opleiding kan een hoger salaris verwachten dan iemand met een MBO of HBO-opleiding.

Werken als uitvoerder

Op zoek naar vacatures of projecten voor uitvoerders? Bekijk hier direct onze openstaande vacatures, zodat jij straks aan de slag kan als werkvoorbereider (in de bouw). Je vindt talloze klussen in zowel vast dienstverband als zzp verband.

Veelgestelde vragen over Salaris Uitvoerder

Wat is het salaris gemiddelde van een uitvoerder in Nederland?

Het salarisgemiddelde van een uitvoerder in Nederland ligt tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand. Dit kan echter hoger of lager zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals grootte en type van het bedrijf, locatie, branche, ervaring en opleiding.

Welke factoren bepalen het salaris van een uitvoerder?

De factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris van een uitvoerder zijn grootte en type van het bedrijf, locatie, branche, ervaring en opleiding.

Welke opleidingen kan ik volgen om uitvoerder te worden?

Er is geen specifieke opleiding vereist om uitvoerder te worden, maar vaak wordt een technische opleiding of achtergrond in de bouw- of technische sector gezien als een pluspunt.

Is er veel behoefte aan uitvoerders in Nederland?

Ja, de vraag naar uitvoerders in Nederland is toegenomen in de afgelopen jaren, vooral in de bouw- en technische sector.

Is het salaris van een uitvoerder hoger in grote steden zoals Amsterdam dan in kleinere plaatsen?

Het salaris van een uitvoerder kan hoger zijn in grote steden zoals Amsterdam in vergelijking met kleinere plaatsen, maar dit is niet altijd het geval en hangt af van de specifieke omstandigheden.