Wat is het salaris van een constructeur in Nederland?

Gemiddeld salaris constructeur (Bron: Indeed)

Hoeveel verdient een constructeur in de bouw?

Heb je je weleens afgevraagd wat het gemiddelde salaris van een constructeur is? 

Of je nu geïnteresseerd bent in een carrière als constructeur of gewoon nieuwsgierig bent naar het salaris van deze professional; je leest in deze blog alles over het salaris van een constructeur dat varieert van €1500 tot €7500 bruto per maand

Het salaris is voor veel vakmensen dan ook een van de belangrijke factoren tijdens de loopbaankeuze. 

Echter, het salaris van een constructeur kan sterk variëren afhankelijk van meerdere aspecten: 

● ervaring (junior, medior, senior) 
● opleidingsniveau 
● Branche
● Regio 

Benieuwd hoe dit precies zit en welke factoren allemaal van invloed zijn op wat je als constructeur verdient? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het salaris van een constructeur!

Wat doet een constructeur?

Voordat we verder ingaan op het salaris van een constructeur, is het handig om te weten wat een constructeur precies doet. Een constructeur is een vakspecialist die zich bezighoudt met: 

● het ontwerpen van constructies 

● het berekenen van constructies 

● het tekenen van constructies 

Denk hierbij aan bruggen, gebouwen, tunnels en viaducten. Dit doet de constructeur door gebruik te maken van diverse technische software en berekeningsmethoden om tot een veilige en efficiënte constructie te komen.

Salaris constructeur per branche

De branche waarin je als constructeur gaat werken, is een van de belangrijkste factoren voor je salaris. Er zijn 3 belangrijke branches waarin constructeurs actief zijn: 

1) de bouwbranche, 

2) de civiele techniek 

3) de installatietechniek.

Salaris constructeur bouwkunde

In de bouwbranche ligt het salaris van een constructeur gemiddeld tussen de €3.000 en €5.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en specialisatie. Een constructeur in de bouw focust zich vooral op gebouwen en constructies zoals bruggen, viaducten en tunnels. 

Het salaris kan hoger liggen voor constructeurs die gespecialiseerd zijn in de restauratie van historische gebouwen of monumenten.

Salaris constructeur Civiele Techniek

In de civiele techniek ligt het salaris van een constructeur doorgaans hoger dan in de bouw: tussen de €3.500 en €6.500 bruto per maand. Civiele constructeurs werken aan grootschalige infrastructuurprojecten, zoals bruggen, tunnels, wegen en waterwegen. Deze werkzaamheden zijn vaak complexer en vereisen meer technische kennis en vaardigheden dan in de bouwbranche.

Salaris constructeur installatietechniek

Het salaris van een constructeur in de installatietechniek ligt gemiddeld tussen de €3.000 en €5.500 bruto per maand. Dit type constructeur werkt voornamelijk aan de installatie van technische systemen, zoals verwarming, ventilatie, airconditioning en sanitair. 

Hoewel de werkzaamheden minder complex zijn dan in de civiele techniek, kan specialisatie in bepaalde technieken of systemen wel leiden tot een hoger salaris. 

Kort samengevat: het salaris van een constructeur kan variëren afhankelijk van de branche waarin hij of zij werkzaam is. 

Als je een carrière als constructeur ambieert, is het daarom belangrijk om na te denken over welke branche het beste bij je past en wat je kunt verwachten qua salaris.

Salaris van een constructeur op basis van ervaring en opleiding

Naast de branche waarin een constructeur werkzaam is, spelen ervaring en opleiding ook een belangrijke rol bij het bepalen van het salaris. Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring en opleiding een constructeur heeft genoten, hoe hoger het salaris zal zijn.

Salaris constructeur opleidingsniveau

Er zijn drie niveaus van opleiding voor constructeurs: MBO, HBO en WO. Het gemiddelde salaris van een constructeur met een MBO-opleiding ligt tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand, terwijl het salaris van een constructeur met een HBO-opleiding gemiddeld tussen de €3.000 en €4.500 bruto per maand ligt. Een constructeur met een WO-opleiding kan gemiddeld een salaris verwachten tussen de €3.500 en €6.000 bruto per maand.

Salaris constructeur ervaringsniveau

Naast opleidingsniveau speelt ook de ervaring van een constructeur een rol bij het salaris. Een junior constructeur met 1 tot 3 jaar ervaring verdient gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand. 

Bij een medior constructeur met 3 tot 5 jaar ervaring kan het salaris oplopen tot €3.500 tot €5.000 bruto per maand. 

Na 5 tot 10 jaar ervaring verdient een senior constructeur gemiddeld tussen de €4.000 en €6.000 bruto per maand en bij meer dan 10 jaar ervaring kan het salaris oplopen tot €5.000 tot €8.000 bruto per maand. Het is belangrijk om te weten dat deze salarisindicaties gemiddelden zijn. Er zijn veel factoren die het salaris van een constructeur kunnen beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat de salarisindicaties zijn voor jouw specifieke functie en branche.

Werken als Constructeur?

Op zoek naar vacatures of projecten voor constructeurs? Bekijk hier direct onze openstaande vacatures, zodat jij straks aan de slag kan als constructeur (in de bouw). Je vindt talloze klussen in zowel vast dienstverband als zzp verband.

Bekijk ook:

Wat verdient een werkvoorbereider

Het salaris van een uitvoerder