Tekort aan bouwpersoneel
11 nov
Blog

Genoeg werk, maar weinig personeel in de bouw

Door Dennis Pettinga

De bouw heeft zware tijden achter de rug. Na de kredietcrisis zijn bouwbedrijven failliet gegaan en bouwvakkers ontslagen. Inmiddels gaat het beter, veel beter zelfs. De economie trekt weer aan en er is weer volop werk in de bouw. Zelfs zoveel werk dat er inmiddels een tekort aan bouwpersoneel is. In een aantal regio’s, waaronder Amsterdam, is het tekort nijpend, schreef de NOS onlangs.

Tekort aan bouwpersoneel

Bron: NOS

Er zijn minder bouwvakkers aan het werk dan voorheen. Cijfers van het CBS tonen aan dat zo’n 15 procent van het bouwpersoneel die in die tijd zijn vertrokken, inmiddels weer teruggekeerd is. Dit gaat niet alleen om bouwvakkers, maar in het onderzoek werden ook andere functies meegenomen zoals administratief personeel of managers. Bouwpersoneel dat destijds is ontslagen, hebben nu een baan gevonden in een andere sector, zijn met pensioen of hebben een uitkering. Natuurlijk is er ook nieuw personeel bij gekomen die nog geen werk had of zijn overgestapt uit andere sectoren naar de bouw, alleen dit is lang niet genoeg om het grote tekort op te lossen.

De toekomst van de bouw
Door jongeren te interesseren voor de bouw en goede opleidingen aan te bieden vermindert het grote tekort aan personeel. Dit is echter wel een oplossing voor de lange termijn. Daarnaast willen jongeren geen vieze handen meer krijgen, dus ze moeten echt enthousiast gemaakt worden voor het vak. Een oplossing voor de korte termijn is werkzoekenden een goede begeleiding te bieden in het vak. Werken in de bouw biedt namelijk veel voordelen. Binnen het vak kun je verschillende functies uitoefenen en in verschillende branches aan het werk; van bouw en infra tot milieu. Met vele innovaties en technologie is werken in de bouw al lang niet meer saai of ouderwets. Het is juist vernieuwend en je werkt in een sector die volop in ontwikkeling is.

Oog voor jouw ontwikkeling
Genoeg werk is natuurlijk goed nieuws voor huidig bouwpersoneel, voor werkzoekenden en voor geïnteresseerden in de bouw. Er zijn veel vacatures. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Ook wij hebben veel vacatures openstaan, wellicht zit er iets voor jou tussen. We begeleiden je bij deze zoektocht naar een baan en kijken samen met jou naar de baan die het beste bij je past. We kijken niet alleen naar je diploma’s maar ook naar jouw wensen. We hebben oog voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dus wil je iets anders? Geef het bij ons aan en we zoeken samen naar een oplossing.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!