Alles wat je moet weten over het omscholen tot uitvoerder in de bouwsector

Zie jij jezelf al werken als uitvoerder in de bouwsector? Dan staat jou een uitdagende baan te wachten met veel verantwoordelijkheden zoals het leiden van de dagelijkse werkzaamheden op de bouwplaats en het zorgdragen voor het projectverloop.

Uitvoerder omscholen

Maar wat houdt het omscholen tot uitvoerder precies in en welke nieuwe vaardigheden heb je nodig om deze functie goed in te vullen? Wij vertellen je wat de belangrijkste zaken zijn tijdens het omscholingstraject tot uitvoerder, zodat jij straks weet:

 • wat de functie inhoudt
 • hoe je jezelf effectief kunt omscholen
 • welke vaardigheden je nodig hebt
 • welke carrièremogelijkheden er zijn

Of je nu net begint in de bouwsector of al enige ervaring hebt, deze blog biedt waardevolle informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière als uitvoerder.

Wat doet een uitvoerder precies?

Wat doet een uitvoerder precies?

Voordat we het gaan hebben over het omscholen tot uitvoerder, leggen we graag nog even kort uit wat deze uitdagende functie precies inhoudt.

Een uitvoerder in de bouw is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van een bouwproject.

Zo bestaat het takenpakket van een uitvoerder uit:

âś“ het plannen van werkzaamheden;
✓ coördineren en toezicht houden op alle activiteiten
âś“ het aansturen van de werknemers op de bouwplaats
âś“ het zorgen voor de veiligheid en kwaliteit van het werk

Je kan de uitvoerder echt zien als de leider op de bouwplaats. Nu je een beeld hebt bij de verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een uitvoerder, bouwen we de brug naar waarom het interessant kan zijn om je om om te scholen tot uitvoerder in de bouw.

Waarom omscholen tot uitvoerder?

Er zijn meerdere redenen waarom professionals zich omscholen tot uitvoerder in de bouw. Vaak wordt er vanuit een financieel oogpunt besloten dat dit een goede carrièrekeuze kan zijn. Daarnaast vinden veel vakmensen het natuurlijk ook een uitdaging om een bouwproject van begin tot eind te leiden.

De 5 meest voorkomende redenen voor het omscholen tot uitvoerder:

 1. Veel verantwoordelijkheid. Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor het leiden van de werkzaamheden op de bouwplaats. Dit betekent dat je veel verantwoordelijkheid hebt over het leiden en controleren van projecten.
 2. Divers takenpakket. Als uitvoerder heb je te maken met diverse taken en verantwoordelijkheden. Denk aan werkzaamheden als:
 • het coördineren van de werkzaamheden op de bouwplaats
 • het aansturen van medewerkers
 • het controleren van de voortgang van het project.

Dit maakt het werken als uitvoerder in de bouw afwisselend en uitdagend.

 1. Leidinggevende rol. Als uitvoerder ben je de leidinggevende op de bouwplaats. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een team en het realiseren van de gestelde doelen.
 2. Doorgroeimogelijkheden. Als uitvoerder heb je vaak de mogelijkheid om door te groeien binnen het bedrijf waar je werkzaam bent

Zo kun je doorgroeien naar een hogere functie of kun je ervaring opdoen in verschillende bouwprojecten.

 1. Uitstekende Salaris en arbeidsvoorwaarden. Als uitvoerder verdien je over het algemeen een goed salaris en heb je goede arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling en mogelijkheden voor scholing en training. Dit maakt het een aantrekkelijke carrièrekeuze voor veel mensen.

Kortom, het omscholen tot uitvoerder in de bouw is voor veel ambitieuze vakmensen interessant vanwege de uitdagende, afwisselende werkzaamheden.

Bovendien biedt deze functie goede salaris vooruitzichten en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling en mogelijkheden voor bijscholing en training.

Competenties en vaardigheden uitvoerder

Om succesvol aan de slag te gaan als uitvoerder, is het belangrijk dat je beschikt over de juiste competenties en vaardigheden.

Een goede uitvoerder heeft zowel beroepsspecifieke vaardigheden als soft skills nodig. Voorbeelden van beroepsspecifieke vaardigheden zijn:

â—Ź kennis van bouwmaterialen
â—Ź kennis van bouwtechnieken
â—Ź technische tekeningen kunnen lezen.

Kort samengevat zijn het specifieke vaardigheden die je nodig hebt om een bepaald beroep succesvol uit te oefenen. Dit zijn vaardigheden die niet op alle beroepen van toepassing zijn, maar die wel van essentieel belang zijn voor een bepaald vakgebied of beroep.

Soft skills zoals leiderschap, communicatie en organisatievaardigheden zijn ook essentieel voor een uit voerder, omdat deze vaardigheden helpen om de werknemers aan te sturen en de werkzaamheden op de bouwplaats te coördineren.

Hoe kan ik me omscholen tot uitvoerder?

Ben je enthousiast geworden over de functie uitvoerder (in de bouw)? Dan is de volgende stap om kennis op te doen en de juiste vaardigheden aan te leren. Dit betekent dat je een keuze moet maken in hoe je jezelf gaat omscholen tot uitvoerder.

Er zijn verschillende manieren om je om te scholen tot uitvoerder zoals:

1) het volgen van een opleiding in de bouw
2) het opdoen van werkervaring in de bouwsector
3) stage lopen als uitvoerder

4) door te werken als assistent-uitvoerder.
Het is simpelweg belangrijk om te investeren in de benodigde vaardigheden en kennis om succesvol te zijn als uitvoerder.

Gouden Tip: werk vinden als uitvoerde

Om werk te vinden als uitvoerder is het belangrijk om een passend cv en sollicitatiebrief op te stellen die jouw vaardigheden en ervaring benadrukken. Het kan ook handig zijn alvast onze vacatures te bekijken of om contact op te nemen.

Vacatures voor uitvoerder in de bouw

Wij hebben een ruim aantal vacatures openstaande vacatures voor de functie uitvoerder in de bouw. Zie jij jezelf al voor vast of op projectbasis werken als uitvoerder? Bekijk dan hieronder de actuele vacatures voor uitvoerders.

Vacatures uitvoerder in de bouw