Mijn missie was: aan het werk

Door: Toon

Een studie afronden, solliciteren en een baan vinden die bij je past. Het klinkt als de gewoonste zaak van de wereld, maar soms ligt het minder eenvoudig. Als je door een ziekte beperkt bent in je mogelijkheden is werk vinden een stuk moeilijker. Toon, die met ernstige nierproblemen kampt, vertelt erover. Sinds kort is hij met een Wajong-status in dienst bij Bouwselect en werkt hij als werkvoorbereider / calculator bij een bouwbedrijf.

Na een mbo-opleiding Bouwkunde begon Toon aan een studie aan de Hanzehogeschool. In die periode belandde hij vanwege zijn nierziekte in het ziekenhuis en was gedwongen met de opleiding te stoppen. Daarna besloot hij op zoek te gaan naar werk. Maar dat viel niet mee. Toon: “Ik heb heel veel gesolliciteerd, maar kreeg niet veel reacties. Werd er wel contact met me opgenomen, dan was het gesprek meestal heel snel afgelopen als ik vertelde dat ik gezondheidsproblemen heb. Voor werkgevers was ik een te groot risico. Want mocht ik weer ziek worden, dan zouden ze mijn loon moeten doorbetalen.”

Wajong

Toon had graag op eigen kracht werk gevonden, maar omdat dat niet lukte, stapte hij naar het UWV. Daar kreeg hij de Wajong-status. De Wajong-status maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om iemand met een arbeidshandicap in dienst te nemen en mocht deze persoon ziek worden, dan compenseert het UWV de werkgever.

Goed uitgekomen

Toon stuurde zijn CV naar Bouwselect en ging op gesprek. Voor Bouwselect was het werken met iemand met een Wajong-status helemaal nieuw. “Maar we hebben samen onze weg weten te vinden en zijn er goed uitgekomen”, vertelt Toon. Inmiddels is hij via Bouwselect aan de slag bij een bouwbedrijf. Toon: “Mijn baan bevalt me heel goed en ik wil hier zeker graag lang blijven. Mijn missie was: aan het werk en ik ben blij dat dat gelukt is. Toch is er ook een keerzijde. Vanwege mijn Wajong-status mag ik maximaal 20 uur per week werken, terwijl ik liever meer uur zou maken. Ook  verdien ik beperkt; veel minder dan als ik regulier zou werken. Binnenkort ben ik een tijd uit de roulatie omdat ik geopereerd word: ik krijg een nieuwe nier. Als dat allemaal goed gaat, kan ik in de toekomst hopelijk zonder Wajong-status aan het werk.”

*Toon is een gefingeerde naam. Hij blijft liever anoniem.