Hotze Haadsma

Weer terug in de bouw dankzij Bouwselect

Door: Hotze Haadsma

Na een lange loopbaan in de bouwsector raakte Hotze Haadsma (53) in 2009 zijn baan kwijt als gevolg van de recessie. Om maar aan het werk te blijven accepteerde hij een functie als verkoopmedewerker in een drankengroothandel. Maar de bouwwereld bleef lokken. Sinds eind 2017 werkt hij, via Bouwselect, weer in zijn eigen vakgebied.

Haadsma’s carrière begint in de jaren ’80 in de randstad. Als bouwkundig tekenaar en later opzichter werkte hij voor diverse bedrijven aan allerlei projecten. Via Breda kwam hij uiteindelijk in het noorden van het land terecht, waar hij zich een decennium lang als nazorgcoördinator bezighield met nieuwbouwwoningen. Toen deed de economische crisis zijn intrede en kwam hij op straat te staan. Hij wist nog een tijdelijke baan te bemachtigen als schade-expert, maar ook daar hield het op.

“Werkloos thuiszitten is niets voor mij. Daarom ben ik iets gaan doen volledig buiten mijn vakgebied, in de drankengroothandel”, vertelt Haadsma. “Maar na een paar jaar wilde ik daar wel weer weg. Ik hou best van een biertje, maar als het om mijn loopbaan gaat, werk ik liever in de bouw.”

Economische opmars

De hoop kwam terug toen de markt weer aantrok. Haadsma: “Ik dacht: het moet toch een keer lukken. Maar gemakkelijk was het niet. Ik ben de jongste niet meer en ik woon in Giethoorn, niet bepaald een regio waar het werk voor het oprapen ligt.”

Tot hij in het najaar van 2017 met Bouwselect in contact kwam. Hij reageerde op een vacature en had diezelfde dag nog een telefonisch gesprek. “Vanaf dat moment ging het snel. Mijn CV bleek heel goed aan te sluiten op de functie van bouwkundig inspecteur aardbevingsschade bij KPMS in Heerenveen. Een paar dagen later ben ik al op sollicitatiegesprek gegaan en een maand later ging ik aan de slag.”

Match

Haadsma waardeert het dat Bouwselect hem de kans heeft gegeven opnieuw in de bouw aan het werk te komen. “Bouwselect heeft goed gezien dat de match er was. Ik geniet ervan om weer met bouwkundige zaken bezig te zijn. De combinatie van naar mensen toegaan en werken op kantoor spreekt mij aan. Mijn werk is erg divers. En door mijn ervaring als nazorgcoördinator en schade-expert ben ik gewend om om te gaan met problemen en de emoties bij woningeigenaren die daarmee gepaard gaan.”

Over de gang van zaken bij Bouwselect is hij positief: “Bouwselect gaat correct met mensen om en regelt alles goed. Ik raad mensen in een vergelijkbare situatie dan ook zeker aan om met Bouwselect in contact te treden.”