27 aug

EconStruct: een creatieve zoektocht naar personeel

Door Loretta

Bouwselect werkt al enige jaren samen met ingenieursbureau EconStruct uit Leeuwarden. De filosofie van beiden komt overeen: beoordeel kandidaten niet op hun CV, maar kijk naar wat iemand in zich heeft. En ga vanuit daar op zoek naar hoe deze persoon een waardevolle bijdrage kan leveren. Een aanpak die al diverse succesvolle plaatsingen opleverde.

EconStruct is een middelgroot ingenieursbureau met een lange geschiedenis. Over een paar jaar viert het zijn honderdjarig bestaan. Het bedrijf werkt aan uiteenlopende projecten: van aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen tot prefab betonconstructies tot grote industriële gebouwen, zoals twee zuivelfabrieken in Heerenveen. Ook ontwerpt het bureau steeds vaker tiny houses. “Dat doet we samen met een architect/kunstenaar”, vertelt directeur Wim Meilink. “De vraag naar tiny houses is sterk stijgende. Voor tijdelijke huisvesting of in de rol van zorgunits. En hoewel de oppervlakte van zo’n huisje klein is, is het ontwerp ervan een flinke klus.”

Verschillende karakters

Bij het ingenieursbureau werken tekenaars, constructeurs en projectleiders. Functies waarin verschillende soorten mensen zich senang voelen, zo legt Meilink uit. “Sommige mensen geven de voorkeur aan de grove lijnen, sommige werken liever op detailniveau. Binnen ons bureau werken dus heel diverse karakters. Soms zijn dat mensen die vakinhoudelijk ijzersterk zijn maar op het persoonlijk vlak wat meer ondersteuning nodig hebben. Omdat ze de neiging hebben de essentie van de opdracht uit het oog te verliezen of meer moeite hebben met zich te begeven in de sociale omgeving. Hierin ondersteunt Bouwselect. Gezamenlijk regelen en financieren we als dat nodig is een cursus of coachingstraject.” 

Schaarste op de markt

De bouwsector kampt al enige jaren met een tekort aan personeel. Meilink: “De luxe dat we het voor het kiezen hebben, is er niet. Goede mensen vind je niet zomaar. Zelf vacatures uitzetten doen wij al jaren niet meer. Bouwselect is als geen ander in staat om kandidaten voor openstaande functies te vinden. Door echt in gesprek te gaan en dieper in te gaan op wat een kandidaat kan en wil. Dat levert bijzondere matches op, werknemers die wij zelf nooit zouden hebben gevonden.”

Een daarvan is Nagham Alsaleh, die haar inburgeringstraject combineert met een baan als constructeur bij EconStruct. “Nagham is universitair opgeleid met een specialisatie in aardbevingen”, vertelt Meilink. “Ze komt uit Syrië en woont na een verblijf in een AZC in het midden van Nederland, sinds 2021 in een woning in Leeuwarden. Bouwselect heeft samen met de gemeente geregeld dat ze bij ons stage kon komen lopen.”

Duurzame oplossing

“Ik wist al gauw dat Nagham perfect bij ons past: ze is niet alleen vakinhoudelijk sterk maar ook zeer gedreven. Ze heeft een enorme wil om te slagen. Dat ze nog niet feilloos Nederlands spreekt, is voor ons geen enkel probleem. Haar Engels is erg goed en wij werken inmiddels alweer jaren samen met onze collega’s in Italië en Roemenië waarbij de voertaal toch al Engels is.”

Nagham werkt daarom inmiddels sinds juni 2021 in een betaalde functie via Bouwselect bij EconStruct. Een vast contract bij het bedrijf ligt in de lijn der verwachting. Meilink: “Zo zie je maar: in de zoektocht naar personeel kunnen creatieve keuzes leiden tot de meest duurzame oplossingen.”