27 mrt
Blog

Videosolliciteren via Skype of WhatsApp: zo doe je dat!

Door Dennis Pettinga

Anno nu is videosolliciteren een nieuwe manier om een potentiële werkgever te overtuigen van jouw talent en bijdrage. Niet alleen is het door het coronavirus moeilijk om het op een andere manier te doen, ook in de toekomst zal dit vaker de standaard worden. Video solliciteren kan door middel van een Skype gesprek, Facetime of WhatsApp videobellen. In deze blog zullen we tips en tricks geven om jouw video sollicitatie tot een succes te brengen!

Waarom videobellen het verschil maakt

Vaak zijn mensen terughoudend wanneer het gaat over videobellen en geven ze de voorkeur aan normaal bellen. Dit komt meestal door de onwennigheid met deze nieuwe vorm van communicatie. Wat zijn de belangrijkste redenen een sollicitatiegesprek middels videobellen te houden als alternatief voor een fysieke afspraak of normaal bellen?:

  • Het geeft een goed beeld van het type persoon;
  • Een videogesprek geeft inzicht in iemands manier van doen;
  • Via normaal bellen is de kans op een mismatch voor beide partijen groter. 

Tips voor het solliciteren via videobellen

Het kan zijn dat je nog nooit een videosollicitatie hebt gehad, laat staan ervaring hebt in deze nieuwe manieren van communiceren. In de onderstaande punten staan de meest belangrijke tips en tricks voor een succesvolle sollicitatie via Skype of WhatsApp bellen.

Video solliciteren met een nette houding

Zoals in een fysiek gesprek is de lichaamshouding belangrijk. Denk aan het gebruiken van een nette woordkeuze tijdens het gesprek. Zit rechtop, op een normale stoel. Voorkom dat je onderuitgezakt gaat zitten waardoor je ongeïnteresseerd overkomt. 

Let op je uiterlijk met een videosollicitatie

Omdat men je niet in het echt ziet is het belangrijk dat je er verzorgd en netjes uitziet. Draag daarom kleding die je ook bij een fysiek sollicitatiegesprek zou dragen en zorg dat dit netjes en professioneel is. Het is belangrijk om een representatief beeld uit te stralen. Ook al is dat via een scherm.  

Beeld en geluid bij videobellen

De praktische zaken, niet geheel onbelangrijk! Gebruik oortjes of een koptelefoon zodat jouw potentiële werkgever je goed kan horen. Zorg daarnaast voor een goede internetverbinding. Goed beeld leidt immers tot beter contact. Kijk niet naar jezelf op het scherm, maar kijk naar de camera, waardoor je geïnteresseerd overkomt. Spreek helder en duidelijk en laat elkaar vooral uitspreken om een rommelig gesprek te voorkomen. 

Achtergrond voor een videosollicitatie

Niets is vervelender dan schreeuwende kinderen, een luide klok of ander hard omgevingsgeluid. Ga daarom op een rustige plek zitten, zoals een werkkamer waar je niet wordt gestoord door anderen. Let daarnaast op je achtergrond en zorg ervoor dat er geen rommel zichtbaar is. Zorg het liefst voor een lege muur.

Solliciteren bij Bouwselect

Ben je geïnteresseerd in werken in de bouw? Tijdens een video intake bij Bouwselect volgen we dezelfde stappen als tijdens een fysiek gesprek. De accountspecialist zondert zich af in onze intake kamer. Zo blijft het gesprek privé. Eén van de belangrijkste reden waarom wij videosolliciteren op prijs stellen, is omdat het de mogelijkheid biedt om iemands echte persoonlijkheid te zien. Een goed alternatief voor een fysiek gesprek! 

Neem contact met ons op en wij zullen een videogesprek inplannen of lees onze andere sollicitatietips.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!