Werken met Wajong loont

Door: Wisse Suurd

Twee jaar lang werkte Wisse Suurd op uitzendbasis bij Rottinghuis. Aan die periode kwam een eind toen het bouwbedrijf hem begin dit jaar een vast contract aanbood. Een enorme kans voor Wisse, die vanwege beperkingen opgelopen door een ongeluk vanuit een Wajong-status werkt.

“Het is een lange zoektocht geweest naar de juiste plek en functie”, vertelt hij. “Ik ben van huis uit werkvoorbereider. Maar na mijn ongeluk kwam ik erachter dat de werkdruk al gauw te hoog is. Dan trok ik van alles naar me toe – omdat ik de kennis in huis heb – maar verzandde erin.”

Stapje voor stapje

Toch vindt Wisse dat mensen met een beperking niet te snel afgeschreven moeten worden. “Mensen zoals ik moeten een kans krijgen. Bouwselect zag meteen mijn mogelijkheden en is gaan lobbyen. Zo kwam ik bij Rottinghuis terecht. Daar kreeg ik de kans allerlei werkzaamheden uit te proberen: wat past het best bij me, wat kan ik aan. Ik werd ondersteund door een jobcoach vanuit het UWV. Die begeleidde gesprekken tussen mij en mijn werkgever en kwam met ideeën en voorstellen. Van Rottinghuis kreeg ik ondersteuning op de werkplek. En Bouwselect zorgde ervoor dat de zakelijke en financiële kant geregeld werd. Op die manier kon ik stapje voor stapje ontdekken wat de juiste plek binnen de organisatie voor mij was.”

Op het lijf geschreven

Inmiddels houdt hij zich als KAM-medewerker bezig met de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu binnen het bouwbedrijf. Dit werk is hem op het lijf geschreven. “De afwisseling en de combinatie van binnen en buiten past goed bij mij. Ik kan mijn grenzen bewaken en zit niet de hele dag op kantoor, ben ook op de bouwplaats te vinden om de uitvoerders te ondersteunen.”

Investeren

Aan Bouwselect denkt Wisse met plezier terug. “Bouwselect is een professionele organisatie waar alles goed loopt. En het is een sociaal bedrijf. Er zijn feestjes, bouwvakborrels en een jaarlijks bowlinguitje. Heel leuk, want daar ontmoet je mensen die bij andere bedrijven zijn gedetacheerd. Collega’s die je anders nooit zou spreken.” En misschien nog wel belangrijker, Bouwselect was het bureau dat zijn mogelijkheden zag en in hem wilde investeren. Wisse: “Je steekt er energie in, maar het levert je ook wat op, was de filosofie van Bouwselect.”