23 jun

Backstage bij onze stagiaires.

Door Loretta

Het verhaal van Zoë

Zoë Alberts is nu in vaste dienst bij de Bouwprofs Groep. Na een stageperiode van 1 jaar voor haar school. Ze weet het nog precies: “Vanaf dag 1 maak je volwaardig onderdeel uit van het team, ook voor je gevoel. Je hoort er meteen bij, je mag alles doen. Zo leer je het vak vanzelf.”  

Natuurlijk wel met een geduldige begeleider aan je zijde, waar je altijd iets aan kunt vragen. 

 

Je voelt meteen dat je het vertrouwen krijgt. En je mag fouten maken, daar leer je alleen maar van. Bij een volgende keer ben je dan extra scherp. Je hebt in de eerste weken wel eens iemand aan de telefoon die zegt: ben je soms nieuw? Helemaal niet erg, als je iets niet zeker weet, vraag je het even na. Daar hebben mensen wel begrip voor, als je maar beleefd blijft.”

“Je krijgt de tijd die je nodig hebt. De één pakt het sneller op dan de ander. Ik mocht in het begin al zelf een contract opstellen, compleet met iemands uurloon. Vanzelfsprekend wordt dat bij grote bedragen nog even zorgvuldig gecontroleerd, maar je hebt het toch maar gedaan! Na een paar maanden krijg je een tussengesprek, over hoe het gaat. Als er iets moet verbeteren, krijg je dat ook eerlijk te horen. Bij het eindgesprek kijken ze of je bent gegroeid.”

Wat heb ik zelf geleerd?

“Ik ben commercieel vaardiger geworden, zakelijker. Bij contracten komt dat natuurlijk heel nauw. Dat kan altijd beter. Je doet van alles: vacatures schrijven, mensen helpen met hun CV. En als er tijd over is, de ‘klusjes van Jan’, onze regiomanager. Die vraagt dan bijvoorbeeld: kun jij eens haarfijn onderzoeken hoe het zit met gereedschapsvergoeding voor flexwerkers? Echt speurwerk, dat wil ik dan heel goed doen. Niet dat ik een perfectionist ben, hoor. Nou ja, eigenlijk wel als ik eerlijk ben! Ik vind deze branche vooral heel leuk omdat je mensen blij kunt maken. Het is mooi als je samen achter de perfecte match komt bij een vacature. Ik sta ook op een promotiefoto, bij de carrièrecoach, om te laten zien dat er best meer vrouwen in de bouw zouden mogen werken. Hier intern lukt dat aardig; ik kan er zo een paar opnoemen, die pas begonnen zijn.”

Voorlopig wil ik niet weg bij Bouwselect; het bevalt me uitstekend, ook dankzij het team. Mijn droombaan ooit is misschien nog HR-medewerker bij een groot wellness resort, of een bedrijf dat bruiloften en evenementen organiseert. Deed ik al in mijn geboorteplaats Callantsoog. In de tussentijd leer ik hier een goede basis, met alle vaardigheden die je goed kunt gebruiken.”

“In mijn vrije tijd speel ik rugby, in een mannenteam! Wel grappig, want als kleine, dunne meid werk ik soms grote, sterke kerels tegen het gras. Supergaaf is dat. In het begin denken ze bij de tegenstander wel eens: we gaan op die blonde! Maar als verdediger een aanvaller tackelen, dat heeft weinig met lengte of postuur te maken. Het is puur techniek. Vooral de timing! Precies op het juiste moment op een doortastende manier in actie komen en geen halve seconde later, niet bang zijn maar doen. Het lijkt mijn werk bij Bouwselect wel, nu ik er zo over nadenk!”

Andere stagiaires over hun rol bij Bouwselect

Safiera Noëlle
Tijdens mijn stage krijg ik verschillende opdrachten, zowel commercieel als juridisch administratief, krijg ik de vrijheid om mijn eigen methodes te gebruiken
, maar ook mijn eigen ideeën uit te werken. Mede door de goede begeleiding en tips van mijn praktijkbegeleider wordt het werk voor mij niet ingewikkeld maar juist makkelijk. Omdat wij een klein en hecht team zijn ontwikkel je een goede band met elkaar, waardoor het een fijne leerwerkplek is. Ik krijg alle ruimte om te leren en minimaal een 45 minuten aan mijn schoolopdrachten te werken. Het team is hartstikke gezellig, dus zal je je nooit vervelen.

Tim, nu 5 jaar bij Bouwselect
Begon met een stage, was even consultant en is intussen alweer doorgegroeid naar een nieuwe taak: coördinator service center. “Het fijnste aan mijn stage? Je wordt heel erg vrij gelaten, in wat je leuk vindt om te doen. Zo heb je zelf invloed op de invulling van je stage. Je krijgt gewoon enorm veel vertrouwen. Ik was overigens de stagebegeleider van Zoë.

Marouane
Naast mijn opdrachten voor school ben ik ook bezig met diverse taken voor Bouwpartners Amsterdam. Het fijne vind ik dat ik voor elke vraag die ik heb bij elke collega aan kan komen, iets wat ook geldt voor mijn stageopdrachten vanuit school. Ik ben zeker tevreden met mijn plek hier en de begeleiding.

Adam
Mijn tijd bij de Bouwprofs groep is wel erg om te genieten. Het voelt meer alsof ik een werknemer ben, dan een stagiaire. Ik word goed begeleid hier en als ik vragen heb kan ik bij iedereen terecht. Ik vind het jammer dat dit mijn eind stage is, want ik had graag volgend jaar terug willen komen. 

Sanne Diever, HR stagiaire
In het begin kijk ik altijd de kat uit de boom, maar ik merkte dat ik bij Bouwprofs al snel mijzelf kon zijn.
Ik kreeg meteen veel verantwoordelijkheid en ik mocht het werk op mijn eigen manier inrichten, daardoor voelde ik mij niet een stagiaire, maar een medewerker.

Joey, HR stagiair
Het werk spreekt mij aan, omdat je zowel op kantoor als buiten de deur werkt. Hierdoor krijg je afwisselend werk.

Sanne Alssema, terug van weggeweest
“Ik kwam er al heel snel achter dat ik het werk en het team binnen Bouwselect heel erg leuk vind. Ik kreeg veel verantwoordelijkheden en draaide op een gegeven moment meer mee als volwaardig werknemer dan als stagiaire. Daarnaast kan ik het heel goed vinden met iedereen, het is een leuk jong team die ook buiten werktijden het goed met elkaar kan vinden en daar houd ik van, korte lijnen en goed onderling contact. Toen ik bijna klaar was met mijn studie had mijn moeder al gezegd; ‘Kan je daar niet blijven werken?’ en dat leek mij eigenlijk wel een heel goed idee. Maar Tim was mij diezelfde week al voor. We hebben het er kort over gehad wat mijn plannen zijn en wat voor werk er vanuit Bouwselect nog ligt. Zo ben ik daar eigenlijk een beetje ingerold. Kortom, ik vind het werk erg leuk, omdat het aansluit bij mijn mbo en hbo studie.”