22 okt
Blog

Marathonschaatsen, van Elfstedentocht tot de Weissensee

Door Loretta

Door de nieuwe maatregelen omtrent corona zijn de Marathoncupwedstrijden van 24 en 31 oktober en 7 november afgelast.

Met de winter in aantocht kijken schaatsliefhebbers reikhalzend uit naar temperaturen die onder nul schieten en om de schaatsen weer uit het vet te halen. Wie herinnert zich het bibberend vasthouden van een stoel niet bij de eerste keer op het ijs, die valpartij tijdens het willen opvallen voor dat ene meisje dat je leuk vond of het verkleumt snert eten met je vrienden.

Maar, er was altijd ÊÊn soort groep die zonder stoppen vele rondjes rondom de ijsbaan kon schaatsen. Wie waren deze mensen en wat bezielde hen om telkens datzelfde rondje te schaatsen?

Terug naar de 17e eeuw

Wat deze mensen aan het doen waren terwijl ze over de ijsbaan schoten kan men plaatsen onder de noemer marathonschaatsen. Van oorsprong is het marathonschaatsen het schaatsen van lange afstanden op natuurijs. Al in de 17e eeuw werden er verschillende schaatsroutes gereden waarvan de Elfstedentocht wel het meest bekend is, al was dit toen niet in wedstrijdverband. Pas in de jaren ’50 begonnen ronde wedstrijden waarbij meerdere ronden over dezelfde baan werd gereden.

In de jaren ’70 begon het marathonschaatsen een serieuze sport te worden mede doordat in die jaren het natuurijs uitbleef. Hierdoor gingen Elfstedenfans, die genoeg hadden van het wachten, op zoek naar alternatieven waarbij kunstijs er met kop en schouders bovenuit stak.

Rijden op natuur en kunstijs

In Nederland vriest het in de winter niet meer zo hard als vroeger waardoor er sinds 1997 geen Elfstedentocht meer is gereden. Om de de tocht der tochten alsnog te kunnen rijden wordt er een alternatieve Elfstedentocht gereden op de Oostenrijkse Weissensee. Sinds 1989 kunnen schaatsers er 200 kilometer schaatsen om toch het Elfstedengevoel te ervaren. Naast het rijden op natuurijs worden er ook veel marathons gereden op kunstijs.

Helaas is de planning door de meest recente maatregelen omtrent covid-19 veranderd. De wedstrijden van 24 en 31 oktober en 7 november zijn hierdoor afgelast. Wij hopen van harte dat de andere geplande wedstrijden doorgaan en we met een goed gevoel terugdenken aan onze eerste keer schaatsen wanneer onze jongens van schaatsteam Bouwselect het ijs betreden en de vonken van het staal rijden.

Bekijk de wedstrijden via de gratis livestream

Doordat er maar een beperkt aantal bezoekers aanwezig kunnen zijn, zal er een livestream worden opgezet. Mede hier om sponsort Bouwselect de livestream om toch het schaatsen live te kunnen volgen. Lees er hier meer over. Een volledig overzicht van de wedstrijden kunt u vinden in de kalender.