20 jun
Nieuws

“Zonder sponsor geen kano”

Door Loretta

Bouwselect is actief in de sponsoring van diverse sporters en sportteams, maar steunt ook andere projecten. Zoals een groep studenten van studievereniging Hestia die vorige maand meedeed aan de betonkanorace, een wedstrijd tussen teams van verschillende mbo-opleidingen, hogescholen en universiteiten die in hun zelfgebouwde kano strijden om de winst. Een bijzonder project, waaraan Bouwselect graag heeft bijgedragen.

Remco Deelstra is voorzitter van de commissie die de betonkano ontwierp en maakte. Hij vertelt dat de studenten van de Academie van Architectuur en Built Environment van de Hanzehogeschool net als vorig jaar wilden deelnemen aan de kanorace: “Daarbij hadden we wel de steun van sponsoren nodig. Kosten van materiaal, inschrijfgeld en reiskosten moeten nu eenmaal gedekt worden. Simpel gezegd: zonder sponsors geen kano. Het is fijn dat Bouwselect onze hoofdsponsor wilde zijn en ons zo financieel kon ondersteunen.”

Remco kende Bouwselect doordat het bureau een paar jaar geleden als gastspreker had meegewerkt aan een studieopdracht. “In ons kennismakingsgesprek kwam de betonkanorace al aan de orde en vanaf daar is het balletje gaan rollen.”

Bereidwillig

Maar Bouwselect hielp ook met een ruimte waar de studenten konden werken aan de bouw van de kano. “Toen we nog in de onderzoeksfase zaten, kwam ter sprake waar we de kano moesten bouwen”, vertelt Remco. “Vorig jaar zaten we in Leiden, maar dat was niet naast de deur. Bouwselect gaf aan een loods te hebben die we mochten gebruiken. Op fietsafstand, ideaal!” Hij geeft aan dat het kenmerkend is voor hoe Bouwselect te werk gaat. “Altijd bereidwillig om mee te denken, om te kijken of er bij problemen geholpen kan worden, zo ken ik Bouwselect. De communicatie is gewoon erg prettig en helder.”

Leerzaam

Eind mei vond de betonkanorace plaats. Helaas lukte het de kano van Hestia niet om de finales te halen. Remco: “Halverwege de dag is hij overleden, nadat hij een overdosis water binnenkreeg. Het is jammer dat we niet alle races konden varen, maar we hebben wel aan de helft van het programma mee kunnen doen. En hoofdzaak voor ons was de weg naar de race toe. Het was heel leerzaam dat we met dit project de theorie die we in onze studie bijgebracht krijgen, in de praktijk konden brengen. Ook de contacten die je opdoet en de samenwerking met elkaar, studenten uit alle leerjaren, is een enorme verrijking.”

Over de betonkanorace

De Betonkanorace is een jaarlijks terugkerende wedstrijd tussen studenten met een civieltechnische of bouwkundige achtergrond van verschillende opleidingen uit diverse Europese landen. Deelnemende teams ontwerpen en bouwen zelf betonnen kano’s, waarin ze tegen elkaar racen over verschillende afstanden. De wedstrijd is een initiatief van de Betonvereniging, een Nederlandse organisatie die bedrijven en opleidingen uit de betonsector met elkaar wil verbinden. Vanuit de studentenvereniging Hestia en de Hanzehogeschool is er de ambitie om ook volgend jaar deel te nemen aan de betonkanorace.